2024. április 29. - Péter

Aki lehúzott sliccel játszott

Exkluzív interjút adott a Hírextrának a mára már legendássá vált amerikai dzsesszgitáros Pat Metheny. A világhírű, megannyi Grammy-díjjal elismert zenész idén megjelent új albumával járja a világot. A Pat Metheny Trió július 4-én lép fel Budapesten.
2008. június 23. hétfő 17:30 - Pénzes Dávid
Pat Metheny-t csak azoknak kell bemutatni, akik csukott füllel születtek a bolygóra. A mai dzsezz egyik legizgalmasabb egyénisége szerencsére többször járt már nálunk, így nemcsak lemezeiről, de élőben is megismerhettük különleges játékát. Július 4-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lép fel a Pat Metheny Trioval.

Az amerikai születésű Pat Metheny számtalan formációban játszott már. A legismertebb a Pat Metheny Group volt. Ebben Metheny saját szerzeményeit játszotta. Az 1977-ben alapított zenekar tizenhét Grammy-díjat zsebelhetett eddig be. Ezekből hetet egymás követő albumaikért. Ez a világon egyedül nekik sikerült. Az elmúlt három évtizedben Metheny folyamatosan tágította a műfaj határait, ezzel gyakorlatilag új stílust teremtve.



Stúdióalbum a szabadnapon

Pat Metheny, a csodagyerek
1975-ben jelent meg az akkor alig húsz éves gitáros csodagyerek, Pat Metheny első saját nevével fémjelzett albuma, a Bright Size Life. Pályafutásának első harmadában, a legendás müncheni ECM kiadó egyik legfontosabb előadója volt (többek között Keith Jarret és Jan Garbarek társaságában), majd a Geffen Recordshoz szerződve jelentek meg a legnagyobb közönségsikert arató lemezei, a Still Life (Talking) és Letter From Home. Az idén 54 éves zenész első hangszere a trombita volt, gitárra 12 éves korában tért át.
A sosem fáradó zenész hat évvel ezelőtt keltette életre a Pat Metheny Triót. Tagjai Metheny mellett két másik világhírű zenész, Antonio Sanchez dobos, és Christian McBride basszusgitáros. Koncertjük legújabb albumukhoz kapcsolódó turné része. A Day Trip című lemez január végén jelent meg, melynek zenéit előző amerikai turnéjuk szabadnapja alatt rögzítették. A tíz Metheny szerzemény közül az egyik a Katrina hurrikán New Orleans-ban véghezvitt pusztításáról szól, Is this Amerika? címmel?

Christian McBride-ot számos világsztár oldalán hallhattuk, mint az egyik legnépszerűbb basszusgitárost, legyen szó pop, soul vagy a klasszikus zene előadóiról. Olyan nevekkel játszott együtt mint, Diana Krall, Herbie Hancock, Joshua Redman, Jack DeJohnette, Chick Corea, Sting, James Brown és Queen Latifa. A mexikói dobos, Antonio Sanchez szintén világhírű zenésztársakkal büszkélkedhet: Dave Samuels, Chick Corea, John Patitucci, Luciana Souza vagy Michael Brecker. Utóbbival közösen készítették a Grammy-Díjas Wide Angels című albumot.

Van különbség az amerikai és az európai közönség közt? Máshogy játszol Magyarországon, mint például Franciaországban?

Mindegyik közönségnek más és más, egyéni kisugárzása van. Még akkor is, ha ugyanabban a városban játszol három egymást követő estén, minden alkalommal másképpen érzed magad a színpadon. Amúgy mindenhol szeretek zenélni.

Milyen érzés saját zenéidet a Pat Metheny Groupban előadni, vagy a Trióval koncertezni?

Mindegyiket ugyanúgy élvezem. Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert a saját magam komponálta zenét többféle formációban is játszhatom.

A színpadi emberekkel, előadőművészekkel számtalan humoros történet megesik. Veled történt valami “emlékezetes”?

Egyszer végig lehúzott sliccel játszottam végig egy koncertet és csak a legvégén vettem észre a kis bakit.

Milyen a Trió másik két tagjával való viszonyod? Ez csak “munka” vagy barátok is vagytok?

Felpezsdít minket egymás társasága. Nagyon jó barátok vagyunk és akkor is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és találkozunk egymással, amikor nem turnézunk.

Milyen hosszú időt tudsz zene nélkül tölteni?

Valójában szeretem a csendet. Olyan nap azonban, amikor ezt megélhetem, csak nagyon kevés van a naptáramban.

Ha zenére vágysz, a gitárodat veszed elő, vagy cd-t hallgatsz inkább?

Csak hallgatom a környezetemet, mindazt, ami körülöttem zajlik. Mindenben van zene. És ha tehetem, inkább nem hallgatok semmit, hiszen mint már említettem, örülök, ha végre csend vesz körül

Mint ismert amerikai zenész, mit gondolsz Barack Obamáról, aki az első afroamerikai elnöke lehet az országnak? Mérföldkő lehet a megválasztása?

Nagyon jónak tartanám, ha végre lenne egy olyan elnökünk nyolc év után, aki ki tud mondani egy egész mondatot hibátlanul. Obama reménnyel tölt el, jó benyomást kelt és egyáltalán nem érdekel a származása.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását