2024. április 26. - Ervin

Lillafüredi melódiák

"Bartók+..." Miskolci Nemzetközi Operafesztivál példamutató a nemzetközi palettán, értéket mutat fel és a regionalitásban is meghatározó - mondta az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára a fesztivál záró sajtótájékoztatóján vasárnap,
2008. június 22. vasárnap 17:03 - Hírextra
Bogyay Katalin a befogadás és az inspiráció fontosságát emelte ki beszédében. Úgy fogalmazott, hogy a magyar kultúra rendkívül gazdag, nagyon sok lehetőséget ad a továbbgondolásra.

Hozzátette: az új kulturális térben, amely nem más, mint az Európai Unió, számon tartják a magyar kultúra kezdeményezéseit, amelyben az operafesztivál kiemelt helyet foglal el, Bartók igen erős üzenet a világnak - fejtette ki.

Rámutatott: a közszolgálatiságnak és a kultúrának rendkívül fontos a kapcsolata, és ezen a területen kell még inkább erősíteni.

Az idei program kapcsán arról szólt, hogy fő jellemzője a nyitottság, amely által az egyes országok közötti kapcsolat elmosódik, a fesztiválon a hozzáadott érték válik igazán fontossá.

Az operafesztivál megtalálta a helyét Miskolcon, nem fővároscentrikus, emellett világszínvonalat képvisel. Az idelátogatók - amellett, hogy bemutatkoznak és megismertetik kultúrájukat - az itt szerzett hatásokat, tapasztalatokat és benyomásokat is tovább viszik magukkal - mondta.

Bátor Tamás, a rendezvény ügyvezető igazgatójának értékelése szerint az idei programsorozat, a "Bartók+Szlávok 2008" nagyon jó színvonalú volt. A fesztivál alapítói megalkották a képkeretet, "nekünk az a feladatunk, hogy a tartalmat kitöltsük" - fogalmazott.

Annak a véleményének adott hangot, hogy az operafesztivál példát mutatott, hiszen Kelet-Európában korábban nem volt ilyen jellegű kulturális esemény, jelenleg pedig már mások is felismerték ennek a jelentőségét, ugyanis Vilnius és Riga is próbálkozik hasonlóval.

Beszámolt arról, hogy idén összességében 58 programmal várták a művészetkedvelő közönséget, ebből 35 előadás volt a Miskolci Nemzeti Színház játszóhelyein, 23 pedig külső helyszíneken. Az előzetes számítások szerint ezekre mintegy 20 ezer néző volt kíváncsi.

A fesztivált 200 kiegészítő rendezvény is kísérte, amelyeknek körülbelül 150 ezer vendége volt - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását