2024. április 29. - Péter

Együttélési szabályzat

Fadd nagyközség lakóinak együttélési szabályzatát mutatták be a Tolna megyei település falunapján, amelyre a Magyar Gárda és a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének tagjait is meghívták.
2008. június 22. vasárnap 12:00 - Hírextra

A szabadság, a tulajdon, a személyi biztonság, az elnyomatással szembeni ellenállás joga alkotmányos jogok, s ezen jogok tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége - ismertette Klárikné Kovács Éva óvónő a szabályzat bevezetőjében.

"Fadd nagyközség a legutóbbi időkig a nyugalom szigete volt. Ez a nyugalom eltűnőben van (...). Rajtunk múlik, hogy milyen lesz a jövőnk" - mondta.
Fodor József helyi képviselő, akiről hozzászólása előtt külön is kiemelték, hogy maga is cigány származású, a falunapon arról beszélt: szerinte egy nemrég odeköltözött család miatt borult fel a megszokott nyugalom, és vált mindennapossá a fenyegetés Faddon, mert ők azok, akik "törvényen kívül érzik magukat, és az egész falut terrorizálják".

Fodor József felolvasta a település szabadságon lévő polgármesterének levelét, aki úgy fogalmazott: ha tényleg jön a Magyar Gárda, akkor "Isten hozta" őket.
"Legyetek üdvözölve Faddon, a rendtől nem kell félni" - szögezte le levelében Fülöp János polgármester.

Szólt az egybegyűlt több száz jelenlévőhöz a Magyar Gárda alapító tagja, Szilárd István is, aki hangsúlyozta: "senki ellen nem vagyunk, azokért vagyunk, akik ránk szorulnak".
Utalt rá, hogy a rendőrség kezdeti szembenállása a szervezetük iránt változóban van, mint mondta: "ami itt van, az a rendőrség szolidaritásával történik".

A mintegy 150 taggal jelenlévő Magyar Gárda és a 40 motorral érkezett motoros egyesület ezt követően rendőri biztosítás mellett végigvonult a település utcáin, ismét felolvasták az együttélési szabályzatot, majd a Hősi emlékműnél koszorút helyeztek el.

A rendezvény a bejelentés szerint tábortűzzel, közös vacsorával folytatódik éjfélig.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán pénteken kiadott közleményében arra kérte Faddnak a Fidesz, a KDNP és Faddi Polgári Egyesület színeiben mandátumot nyert polgármesterét, alpolgármesterét, valamint képviselő-testületét, hogy az általuk "Prikezsia Gárdának" nevezett Magyar Gárda által meghirdetett Faddi Falunapon részvételükkel "ne legitimálják a magyar állampolgárokat megosztó, mesterségesen viszályt szító rendezvényt". (A "Prikezsia Gárda" cigány nyelven annyit jelent, hogy "szerencsétlenséget hozó gárda".)

Orbán Viktort a Fidesz-MPSZ Elnökét és Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét pedig arra kérte, hogy a falunapot kezdeményező képviselőik magatartását vizsgálják meg. "Nem elég szavakban elhatárolódni a Prikezsia Gárdától, tegyék világossá, hogy képviselőik és ezzel pártjuk semmilyen szinten és témában sem vállal közösséget a demokrácia, magyarok és cigányok békés együttélésének ellenségeivel" - tette hozzá Kolompár Orbán.

Pénteken az MSZP Tolna Megyei Szövetsége is közleményben reagált a tervezett faddi falunapra. Mint írták, számukra "teljesen elfogadhatatlanok a Fadd községben zajló, a Fidesz helyi képviselői által szervezett szélsőséges, kirekesztő megmozdulások".

"Ezért felszólítjuk Tóth Ferencet, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Fadd alpolgármesterét, hogy azonnali hatállyal intézkedjen a szombatra tervezett romaellenes megmozdulás leállításáról, és biztosítsa minden, a községben élő ember nyugalmát. Felszólítjuk továbbá a Tolna Megyei Önkormányzat Fideszes vezetését, illetve a Fidesz-MPSZ megyei vezetését, hogy határolódjanak el a faddi romaellenes erődemonstrációtól, és gondoskodjanak arról, hogy párttársaik ne működjenek közre ilyen ügyekben" - írták, hozzátéve: ők nemet mondanak a kirekesztésre, nemet mondanak a megfélemlítésre, és nemet mondanak az ostoba leegyszerűsítésre.

Csoportos garázdaság és több rendbeli súlyos testi sértés kísérlete ügyében indított vizsgálatot a Szekszárdi Rendőrkapitányság a Tolna megyei Faddon - tájékoztatta a kapitányság sajtóreferense még április 28-án az MTI-t. A nyomozás ismeretlen tettesek ellen indult, akik egy gyújtogatást követően a faddi Mátyás király utcában több személyt tettleg bántalmaztak, magatartásukkal megbotránkozást és riadalmat keltve a jelen lévőkben - közölte Buda Bernadett.

A rendőrkapitányság eljárást folytat azok ellen az ismeretlen elkövetők ellen is, akik ezt megelőzően a csoportos garázdaságot kiváltó gyújtogatást elkövették, amikor égő flakont dobtak az egyik családi házra - tette hozzá akkor a sajtóreferens.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását