2024. május 8. - Mihály

Az olaszok nem oldották meg még a rejtélyt

Huszonöt év után is rejtély Olaszországban Emanuela Orlandinak, a vatikáni prefektúra alkalmazottja 15 éves lányának és barátnőjének, a vele egykorú Mirella Gregorinak az elrablása. A két kamaszlányt 1983. június 22-én rabolták el Róma belvárosában és soh
2008. június 22. vasárnap 16:49 - Hírextra
Az utolsó hiteles nyom velük kapcsolatban az volt, hogy Emanuela, aki a Piazza Sant,Apollinarén lévő zeneiskolában tanult, este fél nyolckor hazatelefonált szüleinek és elmondta: aznap az iskolába menet a buszon egy ismeretlen szórólaposztó munkát ajánlott neki egy nagy kozmetikai cég részéről.

Mivel Olaszországot akkoriban még a Vörös Brigádok tartották rettegésben, még nem csitultak el a II. János Pál pápa elleni, két évvel korábbi merénylet hullámai és a Vatikán is belekeveredett különböző sötét, politikai összefonódásokkal teli pénzügyekbe, hamarosan számtalan elmélet született Emanuela elrablásának hátteréről. Feltételezték, hogy apja tudhatott valamit a Szentszéken belüli üzelmekről, de a különböző titokzatos telefonok jó ideig arra terelték a nyomozást, hogy a török szélsőjobboldali terrorista szervezet, amelyhez állítólag a pápa merénylője, Mehmet Ali Agca is tartozott, rabolta el a lányokat.

Egy, az "Amerikainak" elnevezett telefonáló, aki Agca szabadon bocsátását követelte, összesen 16-szor jelentkezett, többször olyan hangfelvételt játszott be, amelyen egy lány kétségbeesetten kér segítséget, mégsem tudták a hatóságok soha még csak beazonosítani sem. (Később megjelentek a sajtóban olyan hírek, miszerint az olasz titkosszolgálat egyik akkori vezetőjének sikerült kiderítenie, hogy az "Amerikai" nem más, mint Paul Marcinkus amerikai érsek, a botrányba keveredett IOR vatikáni bank elnöke.)

1984. novemberében a Szürke Farkasok egy közleményben tudatták, hogy Emanuela és Mirella az ő fogságukban van, de ez a nyom sem bizonyult használhatónak. Később sokan jelentkeztek, hogy látták a két lányt, mások azt állították, hogy meghaltak és a Sant,Apollinare templomban vannak eltemetve. Elterjedt az is, hogy Emanuela és Mirella egész egyszerűen megunta a szigorú családi nevelést, barátaikkal megszervezték eltűnésüket, hogy végre élhessék életüket. Bizonyosságot azonban egyik hír sem nyert.

Elrablásuk 25. évfordulóján, vasárnap Róma több körzetében megjelentek ugyanazok a plakátok, amelyeket 1983 júniusában tűztek ki, ismét látható lett Emanuela híressé vált hajpántos arcképe, amely hónapokon át szerepelt az olasz lapok címoldalán. A kezdeményezés a családtagoktól, valamint a Penelope-Lazio Szövetségtől indult, amely eltűnt személyekkel foglalkozik. Emanuela édesanyja felhívást intézett XVI. Benedek pápához, hogy segítsen kideríteni az igazságot lánya eltűnésével kapcsolatban, és ne hagyja, hogy ráboruljon a feledés homálya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását