2024. április 29. - Péter

Törpinvázió Budapesten!

Csütörtöktől péntekre virradóra, az éj leple alatt kis fehér törpök lepték el Budapest forgalmasabb csomópontjait. Nem kell megijedni: a hupikék lények albínó változatainak szándékai barátságosak, csak örömet okozni érkeztek.
2008. június 21. szombat 07:06 - Pálfi Rita
Szegény Hókuszpók, ha ezt látná!

Kevés ember van, aki még nem találkozott volna élete során valamilyen formában a Hupikék Törpikékkel. Képregényben, vagy akár rajzfilmen, de még zenében is hódítanak (Magyarországon és világszerte tucatnyi albumon daloltak, és rengeteg cd fogyott a megtörpésített dalokkal).Talán teremtőjük, a belga Pierre Culliford (ismertebb nevén Peyo) sem gondolta, hogy ekkor sztár lesz a kis kék manócskákból; eredetileg epizódszerepet szánt nekik egy képregényben, de rajongóik legnagyobb örömére a törpikék áthúzták számításait. Mindez immár ötven éve történt, és aki kicsit is ismeri a hupikékek lelkivilágát, az tudja, hogy egy ekkora jubileumra kitörpölnek valami igazán meglepőt és mulatságosat.



Fantörpikus reggel

UNICEF
Az UNICEF célkitűzése a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása az egészségügy, a táplálkozás, a szociális gondoskodás, az oktatás és a szakképzés területén. Elősegíti a helyi közösségek fejlesztését, erősítését, hangsúlyt fektet a lányok oktatására. Programjai a legszegényebb országok legrászorultabb gyermekeit segítik. Csak az érintett kormányok beleegyezésével nyújt segítséget. Részt vesz – más ENSZ szervezetekkel, pl. FAO-val, UNDP-vel együtt – a fejlődő országok nemzeti fejlesztési programjaiban. A Gyermekalap államok és magánszemélyek adományait gyűjti. Az UNICEF a gyermekek jogainak szószólója, fontos szerepet játszik a Gyermek Jogairól 1989-ben elfogadott ENSZ egyezmény végrehajtásának ellenőrzésében.
Forrás: wikipedia
Péntek reggel a különösen nehezen kel az ember, és sokszor nem könnyű a munkába indulás sem. Milyen jó, ha a szürke hétköznapokból kicsit kizökkenhettünk, mivel úton-útfélen kicsi, fehér manócskák várnak minket! Sok budapesti részesülhetett ebben az örömben pénteken, hiszen a Vásárcsarnoktól, a Hősök terén át a Vörösmarty téren mindenütt beleütközhetünk a vidám kis bábukba, akik csak arra vártak, hogy valaki rájuk bukkanjon. Ráadásul nemcsak dísznek vannak ott a törpék, haza is vihetjük őket. A zsákmányolt bábukat ízlésünk szerint, egyedül kreativitásunk által korlátolva törpingálhatjuk, és ha elküldünk művünkről egy képet, még nyerhetünk is vele. Persze, csak ha másnak is legalább annyira tetszik, mint nekünk.

De a törpök élete nemcsak játék és mese!

Egy születésnapon nem illik azokról sem elfelejtkezni, akiknek nincs okuk az ünneplésre. Az egész éves ünnepségsorozat tervezésében komoly szerepet kapott az UNICEF is. A vidám kis lények törpnapjuk alkalmából azt szeretnék kérni közönségüktől, hogy támogassák az UNICEF oktatási programját világszerte. Több mint 90 millió olyan gyermek él a Földön, akinek nem adatik meg, hogy iskolába járjon, ami elengedhetetlen feltétele a megfelelő szocializációnak és a fejlődésnek. Őket támogatja közvetve az, aki a törpnapi jótékonysági akciókra áldoz.

És hogy miképpen segíthetünk? Alkalom nyílik erre most hétvégén, hiszen a Gyermekszigetet is megszállják a Hupikékek. Jelen lesznek kiállítás formájában is, ahol sok érdekes dolgot megtudhatunk a vidám manócskákról. Emellett az esetleg kevésbé információéhes gyermekeket több mint harmincféle játék várja. És azok, akik ma reggel nem botlottak bele a városban egy törpbe sem, azonban szeretnének maguknak mindenféleképpen egyet, sem kell, hogy elkeseredjenek. A helyszínen vásárolhatnak maguknak törpöt 2000 forintért. Ennek az összegnek a felével az UNICEF-et, és a segítségre szoruló gyermekeket támogatják.



A celebtörp

A Hupikék Törpikék és történetük
A Hupikék törpikék (Les Schtroumpfs franciául) kitalált apró, kék, manószerű lények, az azonos című képregény- és rajzfilmsorozatok szereplői, akik Peyo belga képregényszerző (Pierre Culliford) képzeletében születtek. Egy törp magassága két és fél almányi.
Peyo készített egy képregénysorozatot a francia–belga Spirou magazin számára „Johan & Pirlouit” (magyarul Janó és Bibice néven ismeretesek) címmel. A történet a középkori Európában játszódik, ami a bátor királyi apród, Janó és kisnövésű csatlósa, Bibice (a „Hupikék Törpikék” sorozatban Vili) kalandjait követte. 1958. október 23-án indult a mese.
1958. október 23-án Peyo új szereplőket mutatott be a sorozatban. Janó és Bibice egy csodafurulyát próbálnak megszerezni a varázsló, Furfangusz segítségével. Eközben találkoznak a furulya eredeti készítőivel, a törpökkel (a történet megjelent magyarul is „Hupikék törpikék és a csodafurulya” címmel).
Forrás: wikipedia
A jótékonyság nem merül ki a kistörpök árusításával. Az egész éves ünneplés során különböző országokba látogatnak a törpök, és a szervezők kérésére mindenhol készítenek egy nagyobb figurát is róluk. Általában egy vagy több gondosan kiválasztott hírességre bízzák ezt a nemes feladatot. Magyarországon az Ördög Nóra-Náray Tamás duó alkotta meg a fantáziájukban született, feltűnésre vágyó hírességtörpöt. Hogy mennyire vágyik a szereplésre már azzal is bizonyította, hogy leleplezése előtt szépen díszített lábait már meg-megmutatta a kíváncsi közönségnek. Az RTL Klub műsorvezetője és a divattervező a természetközeliség jegyében csillogó rózsákkal díszítették fel a manócskát. Ezen felül sapkája színe is eltér a megszokott fehértől. Ezt a törpegyéniséget és további szobrokat árverésre bocsátják majd, és a boldog tulajdonosok pénztárcájából származó összeg is az UNICEFhez kerül.

Mi Aprajafalva titka?

És hogy mi lehet a Hupikék Törpikék fél évszázada tartó töretlen sikerének a titka? Talán nem is olyan bonyolult a válasz. Gondoljunk bele a mai metropoliszokba sűrített világban mekkora vonzereje van egy népnek, amely az erdő közepén él, hatalmas fák között, és gombaházakban lakik. Ráadásul mindig vidámak. Ha ez nem lenne elég ahhoz, hogy magával ragadjon még ott van teljesen speciális saját nyelvezetük, mely a „törp” szóból indul ki, és eme négy hanggal és képzett változataival szinte bármit ki tudnak fejezni. Magyarországon számtalan neves színész adta hangját Apraja falva lakóinak, ők is közreműködtek minden valószínűséggel e hallatlan népszerűség megszerzésében. Azt se felejtsük el, hogy „töpörödött törpördögök Hókuszpókkal szemben hajlamosak a csínytevésre, de sosem minősíthetőek aggreszívnak. Különleges mese, egy ideális világról, és ezzel manapság egyre inkább hiánypótló szerepet tölt be.

Törpnet

Akinek törpéhségét még nem elégítettük ki, további információkat talál a www.happysmurfday.com oldalon. Többek közt megtekintheti, hogyan fogadta Budapest a kék lények egyelőre színtelen változatának látogatását, és hogy milyen látványosságra voltak kíváncsiak az érkező törpök.

Boldog törpnapot a kék manóknak, és további sikerekben gazdag szórakoztatást!



Fotók: Sajtoklub.rtlklub.tv/Bársony Bence
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását