2022. december 7. - Ambrus

Alkotmánybíroságon a parkolótörvény

A Magyar Autóklub üdvözli, de elkésettnek tartja, a Credit Express adósságbehajtásra szakosodott cég pedig az Alkotmánybíróságnál támadja meg a parkolási bírságok behajtásának mostantól megváltozott szabályozását - közölték az érintettek pénteken az MTI-v
2008. június 21. szombat 07:20 - Hírextra

A Magyar Közlönyben megjelent törvény szerint csütörtöktől az egy éven túli eseteket a bíróságok nem tárgyalhatják, a folyamatban lévőket pedig megszüntetik. Az Országgyűlés június 9-én fogadta el a Polgári perrendtartásról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények ilyen értelmű módosítását.

Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub (MAK) jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy a MAK üdvözli a módosítást, ugyanakkor megkésettnek tartja.

A bírósági eljárások alapja, hogy azok, akik nem fizették meg a parkolási összeget, pótdíjbefizetési felszólítást kaptak. A befizetés után egy nyugta igazolta, hogy a tartozást kiegyenlítették az autósok; ezt a nyugtát kérik a társaságok több év távlatából, amivel az autósok nagy része már nem rendelkezik, ezért kerülnek bíróságra az ügyek - fejtette ki Kovács Kázmér.

A határidő eddig is egy év volt, de elévülési jellegű, azaz megszakadhatott, most pedig feltétel nélkül jogvesztő, azaz semmilyen címen nem szakadhat meg. A törvénymódosítás kimondja: bírósághoz csak akkor lehet fordulni ilyen ügyben, ha a parkolástól az ügy bíróságra adásáig nem telik el egy évnél több. A jelenleg tárgyalt, de egy évnél régebbi ügyeket a bíróságok nem tárgyalják tovább.

Ha választani kell, hogy mi a jobb: egy késve született, vagy meg nem született törvénymódosítás, akkor az előbbit választjuk - mondta Kovács Kázmér. Hozzátette: ezzel nem csak az autósok mentesülnek a több éven keresztüli bizonylatmegőrzés alól, de a bíróságok is "fellélegezhetnek". Hangsúlyozta, hogy csak a főváros területén százezres nagyságrendű a parkolási díj behajtása miatti bírósági ügyek száma, ami a bíróság működését is ellehetetlenítette.
Kovács Kázmér szerint a törvénymódosítás nem csak a parkoló társaságokat kényszeríti arra, hogy kintlévőségeik behajtásával ne várjanak egy éven túl, de az autósokat is fegyelmezettebb pótdíjbefizetésre ösztönzi.

Tóth Gábor, a Credit Express adósságbehajtásra szakosodott cég jogi képviselője, aki korábban a Centrum Parkoló Rendszer Kft-t is védte az MTI-nek elmondta, hogy az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni, hogy véleményt kérjenek arról, alkotmányos-e a meghozott törvénymódosítás.
Állítása szerint szó sincs az ügyek szándékos elhúzásáról, az autós legkésőbb hatvan napon belül értesül arról, hogy tartozása van a parkolótársasággal szemben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását