2024. május 5. - Györgyi

Tizenhét rejtélyes haláleset iratait porolják le

Tizenhét fel nem derített emberölés, illetve rejtélyes haláleset aktáit vették elő a napokban Békés megyében, hogy felülvizsgálják az eljárásokat, illetve a lehetőség szerint újra elrendeljék a szükséges nyomozásokat - értesült a HavariaPress.
2008. június 20. péntek 07:00 - Hírextra
A most elővett ügyek talán legismertebbike Szathmáry Nikolett eltűnése: a kislány még 1998. január 14-én tűnt el, miközben hazafelé tartott a gyulai művelődési központból; holttestét végül több mint három évvel később, egy nádas csatornaparton találták meg a város külterületén. Ebben az ügyben hárommilliós jutalom vár a nyomravezetőre, de szerepel a megyei ügyek listáján több más olyan bűncselekmény is, melyekben milliós díjat tűztek ki. A rendőrség most abban bízik, hogy az elmúlt évek olyan előrelépést hoztak a bűnügyi technika színvonalában, hogy azoknak köszönhetően felderíthetők ezek a régi gyilkosságok is - hiszen DNS-vizsgálatot például egészen a '90-es évek végéig nem használhatott a magyar rendőrség. Békés megyében jelenleg 16 olyan el nem évült bűncselekményt tartanak számon, melyekben emberölés vagy halált okozó testi sértés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást, ám az elkövetőket nem sikerült felderíteni, emiatt az eljárásokat korábban megszüntették vagy felfüggesztették. Több büntetőügyben - mint például a Szathmáry Nikolett-gyilkosság kapcsán is - a nyomozást eltűnés miatti államigazgatási eljárás előzte meg. Mindezen felül számon tartanak a békési nyomozók egy olyan, gyanús körülményű eltűnést is, amelyben ugyan nem rendeltek el nyomozást, de az eltűnésre azóta sem sikerült magyarázatot találni, s az újabb körülmények felvetették a bűncselekmény ehetőségét is. Ezen nyomozások közt több olyan is volt, melyekben a nyomozók számára potenciális elkövetők is képbe kerültek, csak éppen kellő bizonyítékok miatt nem sikerült befejezni az adott eljárást. A rendőrség most éppen emiatt bízik abban, hogy az újabb szakértői vizsgálatok a korszerűbb vizsgálati lehetőségek miatt kellő mennyiségű bizonyítékot tudnak biztosítani ezen eljárások lezárásához. A DNS-mintákat tartalmazó nyomok alapos analízise mellett arra is lehetőséget látnak, hogy az ujjnyomat-szakértés területén bekövetkezett technikai fejlődés révén konkrét gyanúsítottakhoz jussanak el ezekben az ügyekben. A kiemelt, élet elleni bűncselekmények esetében a folyamatos, visszatérő nyomozás eredményességét példázza az a büntetőeljárás, melyben az ismeretlen elkövető elleni hajsza nyolc év után vezetett eredményre. A kérdéses ügyben a békéscsabai lakhelyű áldozattal még 1995. június 18-ra virradó éjszaka végzett a támadója, aki egy fejszével verte össze a férfit, majd egy késsel szíven szúrta. Ezt követően a nyomozás 2003-ra derítette ki, hogy a brutális gyilkosságot egy román állampolgár követte el, akit 2003. márciusában fogtak el a rendőrök.
Forrás: Havariapress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását