2024. április 26. - Ervin

Különleges koncertek a Millenárison

Különleges amerikai és indiai együttesek koncerteznek a jövő héten a Millenáris Fogadóban: kedden a Jon Cleary and the Absolute Monster Gentleman, szerdán az indiai Rajasthani Folk Dance and Music Group, csütörtökön az amerikai Balkan Beat Box programja v
2008. június 20. péntek 16:10 - Hírextra
A keddi koncertvendég, a brit születésű Jon Cleary a New Orleans-i zenekultúra képviselője, 20 éve itt él. Zenekara, az Absolute Monster Gentlemen (Abszolút Szörnyeteg Úriemberek) blues-alapú zenét játszik, amely a történelmi New Orleans blues új hajtása. Jon Cleary virtuóz billentyűs, aki Jerry Lee Lewis szólóit és könyökbillentyűzését vegyíti Johnny Guitar Watson "mélyblues"-ával.

Első sikere az 1994-es New Orleans Jazz and Heritage fesztiválhoz kötődik, ahol néhány akkor még alig ismert zenésszel lépett fel. Cleary az utóbbi években hosszabb időt töltött Kubában, Haitin és a Karib-szigeteken, ami tágította repertoárját. Közreműködött Bonnie Raitt, Taj Mahal, B. B. King, Ryan Adams és Eric Burdon lemezein.

A kitűnő billentyűs-énekes együttesében Cornell C. Williams basszusgitározik, énekel, Derwin "Big D" Perkins gitározik és énekel, Eddie Christmas dobol.

A szerdán este fellépő, tradicionális zenészekből és táncosokból álló Rajasthani Folk Dance and Music Group számos európai országban mutatkozott már be. Ősi indiai zenei hagyományokat idéznek fel autentikus hangszereken. A Nek Mohammed vezette zenekar a legjobb Sufi és Nirgun dalokat, és a zenész Indiában nagy hírnévnek örvendő nagyapjától, Lakha Khantól tanult népzenét mutatja be

A csütörtökön bemutatkozó New York-i Balkan Beat Box világzenei duó a gypsy punkot a lakodalmas rockkal, a reggae-t a klezmerrel és a fúziós zenével házasítja össze. Muzsikájukban felismerhető Boban Markovic, Manu Chao, a Gogol Bordello, a Fanfare Ciocarlia, Charlie Parker, Rachid Taha, a Gypsy brass és Missy Eliot hatása.

A duót a Gogol Bordello korábbi tagjai, Ori Kaplan és Tamir Muskat alapították, utóbbi a Firewater és Big Lazy tagjaként is ismert. Az ő irányításukkal működő, változó felállású zenekarban számos neves zenészt találhatunk, jelenleg Tomer Yosef, Billy Levy, Ben Hendler, Itamar Ziegler, Dana Leung, Eyal Talmudi, Jeremiah Lockwood és Peter Hess szólistákat, emellett állandó együttműködőik között van Victoria Hannah, a Bulgarian Chicks, Uri Kinrut és Hassan Ben Jaffar.

Kaplan klezmer-klarinétosként, Muskat egy punkzenekarban kezdett dobosként. A klezmer, a Földközi-tenger és a Balkán hagyományaiból, a hip-hop, a dancehall, a jamaikai dub és más zenék elemeiből építkeznek.

Ritmusaik eredeti balkáni, közel-keleti tempókat hoznak. Hat állandó zenésszel, valamint bolgár, marokkói, spanyol, izraeli és török vendégmuzsikusokkal lépnek fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását