2024. május 2. - Zsigmond

Szürreális világ – videóval

Pontosan 110 évvel ezelőtt született René Magritte, belga szürrealista festő. Érdekes módon műveit lényegesen többen ismerik, mint ahányan nevét. Valószínűleg azért lehet ez így, mert alkotásai, és a közvetített gondolatok beszivárogtak a populáris kultúr
2008. november 21. péntek 16:30 - paulson
Személyes tapasztalat, hogy nem kell Magritte nevét ismerni ahhoz, hogy rajongói legyünk. Lényegesen hamarabb találkoztam hihetetlen gondolatait megtestesítő festményeivel, mint mielőtt eljutottam volna a belga festő élettörténetéhez. A bemutatkozás azóta már megesett, most már ismerősként rakom össze a szürrealista festő műveit.

Talán ti is emlékeztek gyerekkorotokból olyan képre, amin egy láb látható, amely cipőben fejeződik be. Vagy a pipára, melyre rá van írva hogy nem az (Ceci n’est pas une pipe.). És valóban, hiszen a képét nézzük. Vagy a „tisztánlátó” festő esete, akinek modellje egy tojás, a vásznon kirajzolódó mű pedig már a kifejlett madárról szól. Szintén zseniális ötlet az erdőben látható lovas, ahol a fák közt nem a természet törvényei alapján látjuk, hol takarásban, hol teljes valójában az alakot. Mind-mind Magritte elméjének és kezének gyümölcsei, és a felsorolást még hosszan lehetne folytatni.

Azonban inkább a vizuális típusoknak kedveznénk, egy klippel, amelyben sok más érdekes alkotást is láthatnak a mai ünnepelt ecsetéből. A zenei aláfestést a legendás Deep Purple biztosítja, mégpedig több, mint 10 perces, Child in Time című dalukkal.





Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását