2024. április 26. - Ervin

Életműdíjat kapott Lehoczky Zsuzsa

Lehoczky Zsuzsa, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas kiváló művész kapta az idén az életműdíjat a Magyar Operett Napja alkalmából; az ez évi elismeréseket szombaton, ünnepi gálaest keretében adta át Horváth Csaba kultúráért is felelős főpolgármester-helyet
2007. október 21. vasárnap 08:19 - Hírextra

Az év operettszínésze Kalocsai Zsuzsa, az év musicalszínésze Dolhai Attila lett. A legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Marsallbot-díjat Szabó Dávidnak ítélték.

A Magyar Operett Napja 2002 óta október 24-e, Kálmán Imre zeneszerző születésének (egyben Lehár Ferenc halálának) napja. A Budapesti Operettszínház ezen a hétvégén számos programmal (szoboravatással, konferenciával, kiállítással) tiszteleg a 125 éve született komponista emléke előtt.
Kálmán Imre (1882-1953) nevéhez olyan művek kapcsolódnak, mint a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, A cirkuszhercegnő, A montmartre-i ibolya, vagy A bajadér.

A szombati gálaesten a zeneszerző népszerű és kevésbé ismert dallamai egyaránt felcsendültek. A társulat művészei mellett felléptek a bécsi Volksoper, a prágai Karlín Színház és a szentpétervári Zenés Komédia Színház neves énekesei is, továbbá bemutatkoztak és dirigáltak a nemzetközi karmesterverseny nyertesei.

Az idei életműdíjas, Lehoczky Zsuzsa 1936. július 18-án született Szegeden. 1949-ben Szegedre szerződött táncosnőnek. 1956-tól a kaposvári Csiky Gergely Színház, 1957-től a Nemzeti Színház színésze volt, 1962 óta a Fővárosi Operettszínház tagja.

Emlékezetes alakítást nyújtott a Csárdáskirálynő, a Maya, a My Fair Lady, az Őrült nők ketrece című darabban, valamint A cigánybáró, a Különös vadászat, a Boccaccio, a Helló, doki, és a Hóesés a Vízivárosban című tévéjátékban.

Lehoczky Zsuzsa az operett- és musical-irodalom szubrettszerepeinek kiváló megformálásáért, több évtizedes művészpályafutása elismeréseként 2004-ben kapott Kossuth-díjat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását