2024. május 14. - Bonifác

Híd meg minden?

Paksi Duna-híd, saját színház és társulat, az utcákat járó elektromos autók is szerepelnek abban a tervcsomagban, amely, mint egy közös civil álmodozás eredménye az év végén Paks város karácsonyfája alá került. A kezdeményezők Hajdú János polgármesternek
2009. január 6. kedd 09:11 - Hírextra
Civil emberek egy csoportjának közös álmait kapta ajándékba Paks polgármestere. A dokumentumot, amely a "Találjuk ki Paksot! Civil jövőálmodás" címet kapta, a kezdeményezők Kováts Balázs és Kovács Tibor Hajdú János polgármesternek adták át. Kováts Balázs az MTI-nek elmondta, karácsonyi ajándékként szolgált a lokálpatrióta városálmodó civilek rendezetlen szövetsége által létrehozott anyag.

- Nehéz lenne meghatározni a műfaját. Ez nem egy tanulmány, nem egy szakértői anyag - fogalmazott a kezdeményező, aki egyszerűen paksi polgárként aposztrofálta magát. Elmondta, hogy a városi televízió Én városom sorozata után gyűltek össze az abban szereplők - körülbelül ötvenen. Beszélgettek, ötleteltek, először elmondták véleményünket a jelenlegi Paksról, majd arról, hogy mit kellene tenni néhány éven belül az élhetőbb környezetért, végül összegezték, hogy milyennek szeretnénk látni 40 év múlva a várost és a "Paks! Alkoss, gyarapíts!" mottóval látták el a paksamétát.

Az anyag Kováts Balázs véleménye szerint később akár érdekes kortörténeti dokumentum is lehet, ma viszont újabb gondolatokat éleszthet, és segítséget nyújthat a városvezetésnek is a fejlesztési prioritások meghatározásában.

- Nagyon könnyű dolgunk volt, ugyanis elhatároztuk, hogy nincsenek korlátaink, nem foglalkoztunk azzal, hogy mekkora a költségvetés - ismerte el Kováts Balázs, aki egyébként a Dél-Dunántúli Humánerőforrás Kutató és Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette, kizárták a politikát, nem törődtek a válsággal, így egyrészt optimizmus, másrészt idealizmus jellemzi a tanulmányt. Tudják, hogy nem minden hajtható végre, mert hiába szeretnének apró Duna-ágakkal kis Velencét csinálni a város alvégnek nevezett területén, az sokáig csak álom maradhat. A 2040-re elképzelt félszáz létesítmény között van mélygarázs, evezősparadicsom a Dunán, kórház, mezőgazdasági primeráru elosztó központ, híd a Dunán, főiskola, gyógyfürdő, és két új blokk az atomerőműben.

Kováts Balázs - mint nagy valószínűséggel megvalósítható elképzelést - a vezeték nélküli trolibuszokat, elektromos járműveket emelte ki, amelyeket az atomerőmű által termelt energiával töltenének fel.

Hajdú János polgármester örömmel fogadta a paksamétát, mert - mint mondta -
régóta vallja azt, hogy nem csak a szűken értelmezett városvezetésnek kel a település jövőjéről gondolkodnia. A civil jövőálmodás szerinte párját ritkító ötlet, amiért köszönet jár a kezdeményezőknek.

- Kíváncsian látok a tanulmány megismerésének. Nem baj, ha álmokról szól. Én az álmokat a földre szoktam leszorítani, hiszen az én dolgom - mai tisztemben - a reális lehetőségek megvalósítása - fogalmazott.

A polgármester szerint ugyanis néhány elképzelés kicsit meredeknek tűnik, de a világ mindig akkor ment előre, amikor nagyot álmodtak az emberek.- Merjük nagyok lenni, aztán majd meglátjuk a lehetőségeinket. Egy biztos, ha csak az orrunkig látunk, könnyen megbotlunk és nem haladunk előre - zárta hitvallásnak is beillő szavakkal értékelését Hajdú János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását