2024. április 26. - Ervin

Szobor Rapcsák Andrásnak

Köztéri szobrot állít a hódmezővásárhelyi önkormányzat Rapcsák Andrásnak – döntött pénteken a város közgyűlése. A néhai polgármester 1990-2002-ig, haláláig irányította az alföldi települést.
2007. december 14. péntek 22:49 - Hírextra
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a várost 2002-től vezető Lázár János indítványára 2007. július 7-én döntött arról, hogy utat nevez el és köztéri szobrot állít emlékére. Szeptembertől már a néhai polgármester nevét viseli a Kossuth tértől a Teleki utcáig tartó útszakasz, a szobor avatására pedig 2008. július 14-én az egykori városvezető 65. születésnapján kerül sor.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat meghívásos pályázatot írt ki olyan köztéri alkotásra, amely Rapcsák András emlékét örökíti meg. A pályázatot elbíráló Képző- és Iparművészeti Lektorátus a beérkezett pályamunkák közül Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész munkáját javasolta, amelyet a néhai polgármester családja és a város önkormányzata is támogatott. Ennek megfelelően Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város december 14.-i pénteki közgyűlésén döntés született Varga Imre szobortervének megvalósítására.

A klasszikus herma stílusban, ruskicai márványból készülő szobor a város főtere, a Kossuth tér észak-keleti részére kerül, a néhai jobboldali polgármesterről elnevezett út kezdőpontjaként.
Almási István Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város kulturális ügyekkel foglalkozó alpolgármestere úgy fogalmazott: a Hódmezővásárhelyt tizenkét évig vezető Rapcsák polgármester egy erős, fejlődőképes várost, egy összetartozó, értékőrző és értékalkotó közösséget teremtett. A rendszerváltás után új utat nyitott a város fejlődésében - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását