2024. április 19. - Emma

Felfüggesztett szabadságvesztés az adócsalónak

Az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést, a védő felmentést kért a hivatali befolyással üzérkedéssel és adócsalással vádolt Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal egykori humánpolitikai helyettes államtitkárára a per pénteki tárgyalásán a Fővárosi Bír
2008. június 20. péntek 12:45 - Hírextra
Az ügyészség azzal vádolja Kodela Lászlót, hogy hivatali beosztásával visszaélve ígéretet tett Kulcsár Attila exbrókernek, elintézi neki, hogy a K and H Equities Rt. által a 2002 márciusa után tett, pénzmosás gyanújára utaló bejelentések ügyében ne induljon rendőrségi eljárás. Az ügyészség szerint Kodela László később telefonon tájékoztatta Kulcsár Attilát: hivatalos értesítést fog kapni arról, hogy a bejelentések kapcsán nem indul rendőrségi eljárás. Ezután azt közölte: az ügyintézés ára ötmillió forint.

Az ügyészek szerint akkor, amikor megérkezett a rendőrségről a hivatalos levél arról, hogy bűncselekményre utaló nyomot nem találtak, Kulcsár Attila egy találkozó során ki is fizette a kért összeget Kodela Lászlónak.

Az ügyész a pénteki perbeszédben felhívta a figyelmet arra: Kulcsár Attila és Szekeres Gyula (a Kulcsár személyi taxisaként működő "Taxis Gyuszi") vallomása is alátámasztja a bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség szerint az "ügyintézést" támasztja alá az is, hogy a gyakorlattól eltérően, a jogszabályi kötelezettség ellenére faxon tájékoztatta a rendőrség a brókercéget arról, nem találtak bűncselekményre utaló jelet a pénzmosás-gyanús bejelentéssel kapcsolatban.
Kodela László az eljárás alatt következetesen tagadta, hogy elkövette volna a bűncselekményt. Ügyvédje, Bárándy Péter védőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs elegendő adat, ami alátámasztaná, hogy Kodela László elkövette a hivatali befolyással üzérkedést. Az ügyvéd egyébként "veszedelmesnek" nevezte, hogy jelenleg "nem divat a felbujtót (Kulcsár Attilát) megbüntetni" az ilyen ügyekben.

A másik vádpontban azzal vádolják a volt helyettes államtitkárt, hogy mintegy 18 millió forintos bevételkiesést okozott az államnak. A vád szerint Kodela László Kulcsár Attila ügyfeleként pénzt fektetett be a K and H Equities Rt.-nél, illetve annak jogelődjénél, és Kulcsár Attila valótlan tartalmú portfólió-kimutatásokat adott át a vádlottnak, azt a látszatot keltve, hogy a befektetés nyereséges.
Később azonban figyelmeztette Kodela Lászlót, hogy szabálytalan tevékenysége miatt a befektetése valójában veszteséges, ezért azt tanácsolta, hogy ügyfele vegye ki a pénzét a brókercégből. Az exbróker ígéretet tett arra, hogy a beígért hozamokat kártalanításként készpénzben ki fogja fizetni a volt MeH-államtitkárnak. Később 35 millió forintnak megfelelő valutát - 100 ezer eurót és 100 ezer amerikai dollárt - adott át Kulcsár Attila Kodela Lászlónak, aki azonban ezt a bevételt nem szerepeltette az adóbevallásában, és így nem fizetett be mintegy 18 millió forintot az államnak. Kodela László évekkel később egy önrevízió után befizette az adótartozást.

Az ügyészség szerint Kodela László szándékosan nem fizette be a Kulcsártól kapott pénz után az adót, hiszen tudnia kellett arról, hogy az adóköteles, mivel egy korábbi adóbevallásában szerepeltetett árfolyamnyereséget. A Kulcsár Attila által adott 35 millió forintot egyébként a bank visszaköveteli, mert az a pénzintézet állásfoglalása szerint jogalap nélküli kifizetés volt.
Az ügyész azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett szabadságvesztést, pénz mellékbüntetést és ötmillió forint vagyonelkobzást rójon ki Kodela Lászlóra.
Kodela László arra hivatkozott, hogy Kulcsár Attilától, mint a brókercég hivatalos személyétől azt a tájékoztatást kapta, az árfolyamnyereség nem adóköteles, és ha mégis, akkor a brókercég ezt elintézi.

Bárándy Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy valóban volt olyan időszak, amikor kellett, és volt olyan, amikor nem kellett bevallani és adót fizetni az árfolyamnyereség után, de a bank kötelessége lett volna, hogy figyelmeztesse a jogszabályi változásra Kodela Lászlót. Az ügyvéd büntethetőséget kizáró ok miatt kérte a vádlott felmentését.
Kodela László azt kérte, rekesszék ki a bizonyítékok közül Kulcsár Attila és Szekér Gyula tanúvallomását.

A perben még pénteken ítéletet hirdetnek első fokon.
A Központi Nyomozó Főügyészség 2006 júliusában emelt vádat Kodela László ellen, aki 2002 májusától egy évig volt a Miniszterelnöki Hivatal humánpolitikai helyettes államtitkára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását