2024. április 26. - Ervin

Incidens a Magyar Gárda-ellenes demonstráción

Kisebb incidens történt az egy időben tartott Magyar Gárda ellenes demonstráción és a Trianon-megemlékezésen vasárnap Nyíregyházán, ahol az egyik romaszervezeti tisztségviselőnek a Nemzeti Őrsereg négy tagja összetörte a videokameráját.
2008. június 8. vasárnap 13:40 - Hírextra
A Hátrányos Helyzetű Emberekért Alapítvány elnöke, Pongó Ernő a nyíregyházi I. világháborús emlékműnél felvételeket akart készíteni a Jobbik Magyarország Mozgalom, a Magyar Gárda és a szabolcsi Nemzeti Őrsereg által szervezett, a trianoni békekötésre emlékező rendezvény résztvevőiről, amikor az őrsereg tagjai ebben megakadályozták, s tönkretették a kameráját.
A helyszínt biztosító rendőrök gyorsan közbeléptek, jegyzőkönyvbe kerültek a történtek, s az ügy hétfőn a helyi kapitányságon folytatódik, ahol meghallgatják a feljelentett őrsereg tagjait.
Pongó Ernő az újságíróknak elmondta: az őrsereg négy tagja szidalmazta, amit ő is viszonzott, majd meg akarták ütni, de elhajolt, így a kezében lévő kameráját találták el, ami az aszfaltra esve összetört.

A Magyar Gárda-ellenes nyíregyházi demonstrációt a Vitéz Klub és a Zsutindo Drom Roma Alapítvány rendezte, mintegy százan gyűltek össze, nyolcvan méternyire a tér másik részén tartott Trianon-megemlékezéstől.

A gárda és a még hivatalosan be nem jegyzett, de működő Nemzeti Őrsereg tevékenysége ellen tiltakozók táblákat emeltek a magasba, amelyeken az volt olvasható: "Trianon nekünk is fájó, de ne a gárda képviselje", "Nem kérünk a gárdisták védelméből", "Nem félünk", "Elég a fasizmusból".
A rendező szervezetek képviseletében Komjáthy Attila és Kalderás Ferenc beszédeikben arra hívták fel a figyelmet, hogy - mint mondták - újjáéled a fajgyűlölet. Kalderás Ferenc úgy fogalmazott: "Ne különböztessenek meg bennünket, ne állítsák, hogy bűnözők vagyunk, s ne masírozzanak a házunk előtt félelmet keltve".

A Trianon-megemlékezés valamivel több, mint 300 résztvevője előtt beszédet mondó Vona Gábor, a Jobbik elnöke a gárdaellenes demonstrációról azt mondta: "...söpredéknek, csőcseléknek való dolog a nemzet sorstragédiájára emlékezéssel egy időben tüntetni".

Kijelentette: "a következő választáson a Jobbik bekerül a parlamentbe és az első dolga lesz törvény alkotásával június 4-ét, Trianon napját, nemzeti emléknappá nyilvánítani".
A gárdaellenes demonstráción, amikor a tiltakozó beszédek elhangzása után cigány zenés és táncos műsor kezdődött, mintegy tíz felháborodott civil ruhás fiatal indult meg, hogy "csendre bírják a mulatókat". A rendezvények biztosítását ellátó rendőrök helyszíni parancsnoka azonban megállította őket. Némi vita közben a rendőrségi vezető meggyőzte a fiatalokat, mondván "a rendőrség mindkét tábor szervezőinek felajánlotta, hogy időpontban térjenek ki egymás elől, de erre nem voltak hajlandók, így el kell tűrniük, ha netán zavarnák egymást".

A Trianon-megemlékezésen gyászszalagos nemzeti színű lobogóval a vállán részt vett a Fidesz egyik helyi önkormányzati képviselője, Tirpák György, aki szavalt is, majd koszorút helyezett el az I. világháborús emlékműnél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika orsós csabika
2008. június 8. 18:28
(MTI)... Jáj Tesó, eszem á szíved, esztet jól megírtátok á mi jávunkrá! ;)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását