2024. május 4. - Mónika, Flórián

Állami támogatást kaphat a gimnázium

Kivételes esetként a tatai önkormányzat közhasznú társasága kaphat kiegészítő állami támogatást az Eötvös Gimnázium fenntartására, az erről szóló megállapodás-tervezetet pénteki, rendkívüli ülésén fogadta el Tata képviselő-testülete.
2008. június 20. péntek 15:25 - Hírextra
Az önkormányzat szándéknyilatkozatot kapott az oktatási minisztertől, amely szerint a tatai Városkapu Zrt. működési engedélyének megszerzése után a tárca vezetője aláírja a társasággal a támogatási szerződést. Ez 10 évre garantálja, hogy a fenntartó kiegészítő normatívát kap 800 gimnáziumi tanuló és 200 kollégista diák után - mondta el a polgármester az MTI-nek.

Michl József hozzátette, a megyei közgyűlés elnökével, a gimnázium igazgatójával és Tatai Tóth András (MSZP) országgyűlési képviselővel közösen dolgozták ki azt az elképzelést, melyet a támogatás elnyerése érdekében a miniszter elé terjesztettek.

A koncepció szerint az iskola világnézetileg semleges marad. A fenntartói feladatokat a tatai önkormányzat közhasznú gazdasági szervezete látja el és vállalja a gimnázium dolgozóinak további foglalkoztatását. Két évig a jelenlegi igazgató vezetheti a gimnáziumot és utódjának kiválasztásánál csak olyan jelöltek jöhetnek szóba, akiknek pedagógiai programját a tantestület többsége támogatja.

Korábban nem volt példa arra, hogy önkormányzati cég kiegészítő támogatást kapott volna iskola fenntartására, de a gimnáziumban megvalósított kistérségi oktatási központ, a kéttannyelvű oktatás és a szeptemberben újrainduló Arany János Tehetséggondozó Programban ellátott országos feladatok tették indokolttá a támogatói szerződés megkötését.
Komárom-Esztergom megye közgyűlése anyagi helyzete miatt a gimnáziumot egyházi fenntartásba akarta adni, az elképzelés ellen rövid idő alatt tízezer aláírás gyűlt össze.
Ezt követően Tatai Tóth András MSZP-s országgyűlési képviselő lobbizta ki, hogy a minisztérium közoktatási megállapodást kössön az iskola alapítványával, melynek ő is alapító tagja. A tatai és a megyei önkormányzat az anyagi háttér bizonytalansága miatt nem járult hozzá az elképzeléshez és a fenntartói jogot a tatai önkormányzat közhasznú társaságának adta át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását