2024. április 29. - Péter

Első nyilatkozatok a Nagy Imre hanganyaghoz-Akik már hallották

Megrendítő volt hallani Nagy Imre néhai miniszterelnök és társai perének hanganyagát, hiszen ötvenegy esztendeje nem hallottam a férjem hangját - mondta Gyenes Judith, Maléter Pál özvegye hétfőn az MTI-nek, miután ő is részt vett a tárgyalást megörökítő f
2008. június 9. hétfő 13:36 - Hírextra
Gyenes Judith megjegyezte, hogy két momentum érintette meg leginkább: az, hogy a bíró az adatok felvétele alatt szándékosan, folyamatosan hangsúlyozta Maléter Pál nemesi származását; és az, hogy Vida Ferenc, a bírói tanács elnöke ezredesnek titulálta férjét, amire Maléter azt mondta, "tábornok vagyok".

Maléter Pál özvegye úgy fogalmazott: "egy önkínzás végighallgatni a felvételt, de ha az ember átélte az exhumálást, akkor ezt is át kell élni". Kívánom, hogy nagyon sokan hallgassák meg ezt a hanganyagot, mert egy szörnyű korszaknak a lenyomata ez a per - tette hozzá.

Gyenes Judith elmondta: sok mindent tudott a perről, de az számára is meglepetés volt, hogy Nagy Imre tiltakozott a zárt tárgyalás és a gyorsított eljárás ellen.
Hozzátette: biztos abban, hogy Maléter Pál nem örülne, ha utcákat, tereket, szobrokat neveznének el róla, de arra, hogy egy méltó katonai objektum viselje a nevét, igent mondana. Gyenes Judith felidézte, 18 éve kérelmezte, hogy a Budaörsi úti Petőfi laktanyát a férjéről nevezzék el, ám ez a kívánsága nem teljesült. Most azonban rábólintottam arra, hogy a Zách utcai katonai objektum Maléter Pál nevét viselje - mondta.

A hétfőn lejátszott felvétel tanúsága szerint Maléter Pált, Nagy Imre honvédelmi miniszterét azzal vádolták az 1958. június 9-15. között megrendezett koncepciós perben, hogy "dezorganizálta a magyar hadsereget", részt vett az "ellenforradalom" felfegyverezésében, és azzal, hogy egy angol attasénak titkos adatokat szolgáltatott ki a magyar hadseregről.

A digitalizált felvétel tanúsága szerint a per érdemi tárgyalásának kezdetén a vádlottakat kikísérték a teremből, közülük egyedül Nagy Imre maradt a teremben. Ekkor elmondta, hogy bűnbaknak érzi magát, akit mások cselekedeteiért is felelősségre vonnak. Az is kiderült, hogy a volt miniszterelnök nem ismerte a jogi procedúra menetét, a bírótól a tárgyalás kezdetén kért felvilágosítást erről.
A hangfelvétel lejátszásának első fél órájában - Gyenes Judith és mások mellett - jelen volt Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin és az 1956-os Intézet igazgatója, Rainer M. János.

Az 52 órás hangfelvétel lejátszását egyhetes, rendhagyó megemlékezés keretében, a per 50. évfordulója alkalmából rendezi meg a Nyílt Társadalom Alapítvány és az 1956-os Intézet Budapesten, az alapítvány Arany János utcai épületében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását