2024. április 28. - Valéria

A pártok ne bírálják, de ne is támogassák a sztrájkot

Valamennyi parlamenti párt tartózkodjon a november 21.-i sztrájk esetében mind a támogatás, mind a bírálat gesztusaitól - tartalmazza az a keddi nyilatkozat, amelyet 22 baloldali értelmiségi írt alá.
2007. november 20. kedd 16:37 - Hírextra

Mint írják, bíznak abban, hogy mindkét kísérlet hatástalan lesz. Hangsúlyozzák: a hatalmi machinációktól elhatárolják magukat, és a tiltakozó dolgozókkal való szolidaritásuk föltétlen.

A nyilatkozat kitér arra is, hogy a hivatalban levő kormánynak az egészségügyet és a nyugdíjrendszert érintő reformtervei, valamint általában a közszolgáltatások leépítése vagy privatizálása elleni sztrájkhoz hasonló okok miatt franciaországi és németországi szakszervezetek is sztrájkolnak.

"A szociális állam maradványait lebontó neokonzervatív-neoliberális támadással szemben megindult - végre Magyarországon is - a dolgozók ellentámadása" - fogalmaznak. Felidézik: az 1980-as évek közepe óta az egymást követő kormányok folyamatosan a dolgozókra hárítják az egymást követő válságok terheit, miközben a profitok növekednek.

Álláspontjuk szerint a sztrájkoló munkások mindenki érdekében nyúlnak a sztrájk fegyveréhez: az utasok, a fogyasztók, a páciensek, a népjóléti rendszerel ügyfelei, a tanulók, a szülők érdekében is.
A nyilatkozatot többek között Artner Annamária közgazdász, Galló Béla politológus, Hajdú János újságíró, volt országgyűlési képviselő, Krausz Tamás történész, Najmányi László író, filmes, képzőművész, St. Auby (Szentjóby) Tamás képzőművész, író és Tamás Gáspár Miklós, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, az ATTAC Magyarország alelnöke is aláírta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását