2024. május 21. - Konstantin

A kismamák asztmája veszélyes lehet

A terhesség első harmadában kitörő asztma növelheti a születési rendellenességek kockázatát - állítják kanadai kutatók tanulmányukban.
2008. július 18. péntek 18:06 - Hírextra
1990 és 2000 között legalább egyszer szült, összesen 3477 asztmás nőt vizsgáltak tanulmányukban a Montreali Egyetem kutatói, és úgy találták, hogy azoknak a nőknek, akiknek asztmája fellobbant az első trimeszterben, 48 százalékkal nagyobb valószínűséggel született rendellenességgel a csecsemője.

Az asztmarohamokat átélt nők újszülöttjeinek átlagosan 13 százalékánál jelentkezett legalább egy elváltozás, például a szívükben, arcszerkezetükben, a gerincüknél vagy az emésztőrendszerükben. Ehhez képest a jól karbantartott asztmával élő kismamák gyerekeinél 9 százalékban alakult ki veleszületett elváltozás.

A várandósság elején rosszul kezelt asztma veszélyes lehet a magzatra, mert akadályozhatja a placenta vér- és oxigénellátását - állapítja meg Lucie Blais, a kutatás vezetője a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban.

Az orvosok és a várandós anyák egy része óvakodik az asztma terhesség alatti gyógyszeres kezelésétől. A szájon át szedett kortikoszteroidok, amelyeket az asztmarohamoknál alkalmaznak, összefüggésbe hozhatók születési rendellenességekkel. A szerzők szerint ez is azt támasztja alá, hogy a terhes nők asztmájának karbantartására nagy figyelmet kell fordítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását