2024. április 25. - Márk

Kínai hallgatók Pécsett

Kínai hallgatók oktatásáról és kínai diákközpont létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora és a kínai-magyar kapcsolatok fejlesztésén dolgozó Euro Times Kft. vezetője csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.
2008. június 19. csütörtök 16:44 - Hírextra
A szerződéstől a PTE azt várja, hogy egyre több kínai diák vesz részt az intézmény angol nyelvű orvosi, közgazdász és pszichológia képzésein, illetve az azt megelőző angol nyelvi előkészítő kurzusokon - mondta el Dobos Adrienn, a PTE felnőttképzési karán működő nemzetközi oktatási központ programszervezője az MTI-nek.

Utalt arra: az elmúlt nyolc évben mintegy félszáz kínai fiatal tanult a PTE-n, jelenleg tizennyolcan vannak, de ők az intézmény kínai kapcsolatain keresztül érkeztek a Dunántúl legnagyobb városába, vagy más, itt végzett hallgatóktól szereztek tudomást pécsi továbbtanulási lehetőségekről. A kínai-magyar kormányközi, kulturális, gazdasági és oktatási ügyekkel foglalkozó Euro Times Kft.-nek ugyanakkor lehetősége van arra, hogy megkeressen kínai középiskolákat, s Pécset ajánlja a végzős diákoknak.

Dobos Adrienn beszámolt arról, a csütörtökön létrejött együttműködés értelmében Kínai Diákközpont kezdi meg működését a PTE-n, amennyiben az ide járó hallgatók száma ötven fölé emelkedik.
A központban kínaiul tudó munkatársak nyújtanak majd segítséget az ázsiai országból érkező hallgatók beilleszkedéséhez, adminisztratív teendőik ellátásához, mindennapos ügyeik intézéséhez.
A programszervező az MTI kérdésére elmondta: a baranyai megyeszékhelyről tavasszal eltűnt huszonegy kínai fiatalról azóta sem tudnak semmit, ügyükkel az idegenrendészet foglalkozik.
Dobos Adrienn hangsúlyozta: a külképviseletekre tartozik a tanulási szándékkal Magyarországra érkező hallgatók okmányainak, bizonyítványainak, illetve valós szándékainak vizsgálata, mint ahogy a beutazáshoz szükséges vízumok kiadása is.

Az MTI május elején adott hírt arról, hogy eltűnt huszonegy kínai diák a Pécsi Tudományegyetemről. Feltételezések szerint a diákok azért jelentkeztek az egyetemre, hogy vízumhoz jussanak, majd a tartózkodási engedélyt felhasználva továbbutazzanak az unió valamelyik országába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását