2024. május 21. - Konstantin

Jövőre elkészül a református egyházak közös alkotmánya

Minden bizonnyal elkészül a Kárpát-medencei református egyházak közös alkotmánya 2009-re; ennek megszövegezése és a közös álláspont meghatározása zajlik éppen Pápán, ahol a 146 fős generális konvent tagjai tartanak eszmecserét.
2008. június 19. csütörtök 16:03 - Hírextra
A szerdától péntekig tartó háromnapos találkozón a közös, határokon átívelő magyar református egyház alkotmányának alapelveiben egyeznek meg, amelynek szövegszerű változatát készítik a küldöttek. Ezután ezt a kilenc egyházkerület közgyűlésének ratifikálnia kell, majd jövő májusban Budapesten kihirdetik az összes magyar református egyház szervezeti egyesülését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a konszenzusos megoldásához türelemre és időre van szükség, az alkotmánytervezetet a jogalkotásban résztvevő minden testülettel, a 64 egyházmegyével és a 9 egyházkerülettel jóvá kell hagyatni - mondta Bölcskei Gusztáv.

A 2009-ben várható eseményt történelmi jelentőségűnek értékelte a református püspök, melynek során a "89 éve fennálló széttagoltság megszűnik". Ennek már most is van gyakorlati megnyilvánulása, többek között egy olyan pénzügyi alap formájában, amivel a kárpátaljai nyugdíjas lelkészeket és azok özvegyeit támogatják a többi ország református gyülekezetei annak érdekében, hogy "ők is emberhez méltó életet tudjanak élni". A Kárpát-medencei református iskolák, szociális intézmények működtetésében ugyancsak elkezdődött a közös gondolkodás, ezenkívül tervbe vettek az egységes alapon álló lelkészképzést - tette hozzá.

Azt is világossá tette ezzel kapcsolatban, hogy a határon túli magyar református egyházaknak természetesen bizonyos kérdésekben megmarad az önállósága, mivel a történelem során különbségek is kialakultak. A "nem lényeges különbségekre" példaként az erdélyi gyülekezeteket hozta, akik a kálvini hitvallást liturgiájukban hangosan mondják, míg a magyarországiak nem. Ugyanígy eltérés mutatkozik a püspökválasztás rendszerében, ehhez sem nyúlnak hozzá - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását