2024. április 25. - Márk

Harmincadszor is fesztivál Moszkvában

Csütörtökön nyílik meg a 30. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek fő versenyprogramjában indul Bacsó Péter Majdnem szűz című filmje, a Legjobb 12 elnevezésű, a korábbi díjnyertesekből összeállított sorozatban pedig levetítik Szabó István Apa című a
2008. június 19. csütörtök 06:38 - Hírextra
Szabó István több alkotásából retrospektív sorozatot is láthatnak a nézők, s az egyik vetítés kapcsán várhatóan bemutatják a tavasszal elhunyt Alekszandr Trosin filmesztéta, a magyar filmművészet legkiválóbb orosz ismerője Szabó Istvánról írt könyvét.

Szerdán még nem lehetett pontosan tudni, hogy Bacsó Péter vagy Szabó István részt vesz-e személyesen is a fesztiválon.

Magyar részvétellel zajlik viszont az első filmes rendezők Perspektívák című versenye is: a zsűriben foglal helyet Szász János rendező, akinek Ópium című filmje kapta a 29. moszkvai fesztiválon a legjobb női alakításnak járó Arany Szent György-díjat.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóján Peter Berg Hancock című filmjét vetítik Will Smith és Charlize Theron főszereplésével. A vetítés - a szerzők hozzájárulásával - megelőzi az amerikai bemutatót.
Az A. kategóriás fesztivál rendkívül gazdag programjában Homage-sorozatot láthatnak a nézők Takeshi Kitano, John Cassavetes, Isabel Huppert és Liv Ulmann filmjeiből - Liv Ullmann egyébként idén a fő verseny zsűrijének elnöke is. Lesz kínai és izraeli filmsorozat, s külön sorozattal emlékeznek meg a filmművészet közelmúltban elhunyt nagyjairól: Sydney Pollackról, Michelangelo Antonioniról és Ingmar Bergmanról.

Külön sorozatban élvezheti az érdeklődő közönség a múlt század eleji orosz és a szovjet korszak legkiválóbb alkotásaiból összeválogatott filmeket, s Nyikita Mihalkov, a fesztivál elnöke által készített tavalyi összeállítása után idén Gleb Panfilov kedvenc filmjeit vetítik egy külön sorozatban.
A fesztivál rendkívül gazdag programjában a nézők gálavetítéseken láthatnak premierfilmeket és még sok más sorozatban kereshetik meg régi kedvenceiket vagy a világ filmművészetének új alkotásait.

A záró ceremónián Emir Kusturica Maradona by Kusturica című filmjét vetítik, és természetesen kiosztják a fesztivál díjait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását