2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jön a Mozinet Filmnapok

Már csak egy hónap, és kezdetét veszi a 6. Mozinet Filmnapok.
2016. szeptember 28. szerda 16:39 - HírExtra
 A Cannes-ból érkező legújabb filmszenzációk – köztük Park Chan-Wook (A szobalány), Bruno Dumont (A sors kegyeltjei… meg a többiek), Asghar Farhadi (Az ügyfél) és Alain Guiraudie (Állva maradni) legújabbjai – mellett a most 10. születésnapját ünneplő forgalmazó igazi kuriózummal készül: újra látható lesz első mozifilmjük, a ’70-es évek legendás filmkészítőit bemutató Éjféli moziláz, méghozzá 35mm-es kópiáról!

A Stuart Samuels azonos című könyvén alapuló dokumentumfilm azt a folyamatot tárja fel, hogyan vált néhány már-már vérlázítóan provokatív film szubkulturális jelenségből a fősodor részévé, kitaposva az utat a modern amerikai független filmnek, ahogy azt ma ismerjük.

1970 és 1977 között hat játékfilm - az El topo, az Élőhalottak éjszakája, a The Harder They Come, a Rózsaszín flamingó, a Rocky Horror Picture Show és a Radírfej - kitágította az underground filmezés határait, és hatalmas rajongótábort mondhatott magának. A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, a hazai mozikban pedig eredetileg 2006 novemberétől – a Mozinet első filmbemutatójaként – vetített Éjféli moziláz igazi unikum, hiánypótló dokumentumfilm a filmtörténet egy méltatlanul elfeledett korszakáról, jelenségéről.

Az éjszakai mozivetítések sajátos varázsát, és az ezt körülvevő miliőt a mozgalom minden fontosabb szereplőjének – színészek, producerek, írók – megszólaltatásával mutatja be Samuels: a kultikus korszakról többek között John Waters, David Lynch, George A. Romero, és Tim Curry mesél. A film stílszerűen az éjszakai sávban szerepel a Mozinet Filmnapok programjában.

A 6. Mozinet Filmnapok október 28-31-e között idén Cannes-ból hozza el a legfrissebb alkotásokat és a közelmúlt nagy sikereit. A válogatásban hat film hazánkban először, további tíz pedig újra látható lesz a mozivásznakon. Mindegyik filmben közös, hogy a világ legrangosabb filmes mustráján mutatták be őket: a Filmnapok 4 napja alatt az országosan résztvevő 14 art moziban a filmbarátok a kortárs filmművészet legjavában merülhetnek el. Ahogy az előző öt évben, a válogatás most is igen sokszínű: koreai erotikus thriller, finn szerelmi történet, iráni párkapcsolati dráma, belga abszurd vígjáték, amerikai függetlenfilm, izlandi testvérdráma, argentin fekete komédia, illetve francia művészfilm egyaránt megtalálható benne – és természetesen a programból nem hiányozhat a legnagyobb nemzetközi sikert elért magyar film, a Saul fia sem, amely tavaly egy cannes-i Fődíjjal kezdte a diadalútját.

A vetítéseket kiegészítik majd a filmekhez szervezett beszélgetések, közönségtalálkozók és egyéb rendezvények, amelyekről hamarosan részletes tájékoztatót küldünk.

A 6. Mozinet Filmnapok helyszínei:

Budapest – Puskin Mozi
Békéscsaba – Center
Debrecen – Apolló mozi
Eger – Kepes Intézet
Győr – Rómer Ház
Kecskemét – Otthon mozi
Miskolc – Művészetek Háza
Nyíregyháza – Krúdy mozi
Pécs – Apolló mozi
Szeged – Belvárosi mozi
Szentendre – p'Art mozi
Székesfehérvár – Barátság mozi
Szombathely – Savaria mozi
Veszprém – Városi Művelődési Ház
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását