2024. május 2. - Zsigmond

Megmentett berbermajmok Budapesten

Tizenhárom berbermajmot fogadott be a Fővárosi Állat- és Növénykert. A nyolc nőstényből és öt hímből álló csapat a hollandiai székhelyű AAP főemlősmentő alapítványtól érkezett Budapestre.
2008. június 18. szerda 07:32 - Hírextra
Az állatok többségét éveken át magánszemélyek tartották illegálisan, méltatlan körülmények között, míg a hatóságok el nem kobozták őket. Emellett akadnak olyan egyedek is, amelyeket egy Párizshoz közeli erdőben vagy Brüsszel egyik parkjában találtak - közölte a városligeti intézmény.

Jóllehet a berbermajmok az állatkertekben ritkaságnak számítanak - a ritka főemlős világszerte alig harminc állatkertben látható -, a megmentett állatok tartására kevesen vállalkoznak. Az ilyen állatokból ugyanis rendkívül nehéz igazi csoportot létrehozni. A Fővárosi Állat- és Növénykert - természetvédelmi, állatvédelmi tevékenységének részeként - mégis vállalkozott arra a feladatra, hogy befogadja ezeket az állatokat.

A tizenhárom berbermajom egyelőre a nemrégiben felújított Nagyszikla egyik belső állattartó terébe került, ahonnan alkalmanként a szikla oldalában lévő kifutóra is kiengedik őket. Egyelőre nem láthatók folyamatosan, mert gyors elhelyezésükre törekedett az állatkert, de rövid időn belül kedvezőbb helyre kerülnek.

A berbermajom a makákók rokonsági körébe tartozik, magótnak is nevezik. Vadon ma már csak az Ibériai-félsziget déli csücskén, a Gibraltári-sziklán fordul elő. A hozzávetőleg 250 állatból álló állomány eredete vitatott: némelyek az egykor élt európai állomány "utolsó mohikánjainak" gondolják őket, mások inkább úgy tartják, hogy a római korban Afrikából telepítették őket Gibraltárra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását