2024. május 17. - Paszkál

Fókuszban a látás

Az Ofotért a háziorvosok és a szemészek körében végzett reprezentatív kutatást 2008 májusában, felmérte, hogy a szakemberek szívesen fogadnának-e szemészettel, optikával kapcsolatos információkat. A kutatás igazolta, hogy igény van a téma rendszeres kommu
2008. június 18. szerda 12:07 - Hírextra
Hazánkban minden negyedik nőnek és minden hatodik férfinak van enyhe látászavara, és szemüveggel is csak kartávolságnyira lát a nők 5, a férfiak 3%-a . Vagyis az emberek 20%-a szorul látáskorrekcióra. Ez jelzi, hogy a probléma már ma is "népbetegség" jelleget ölt (összehasonlításképpen a magas vérnyomás például a lakosság 25%-át érinti). Várható, hogy ez a szám tovább nő a számítógép elterjedésének és a társadalom elöregedésének köszönhetően. Ennek ellenére látásunk megóvásával alig foglalkozunk, pedig ez szellemi és fizikai teljesítőképességünk elengedhetetlen feltétele.

A sajtót lapozgatva az az érzésünk támad, hogy a szemüveg pusztán esztétikai kérdés. Jellemző, hogy míg sokat olvashatunk arról, hogy milyen szemüvegkeret illik arcunkhoz, annál kevesebbet arról, hogy milyen lencsére lenne szükségünk. Mitől függ, hogy romlik-e a szemünk? Mennyire megbízható egy-egy diagnosztikai módszer? Milyen gyakran kell ellenőriztetnünk látásunkat? Mennyire fontos az UV-védelem? A lényeges kérdésekről csak keveset tudunk.

A szakmai kommunikáció is sokszor akadozik: kevés a naprakész optikai orgánum, mely támogatná a különböző szakterületek - szemészek, optikusok - együttműködését, és ösztönözné az érintettek közti párbeszédet. A felmérés szerint az orvosok 82%-a szívesen fogadna optikai újdonságokról szóló híreket, 35%-uk pedig többet szeretne tudni az optikusok munkájáról, az optikák szolgáltatásairól is.

Az Ofotért nap mint nap tapasztalja e problémákat, ezért a jövőben nagyobb szerepet vállal a lakosság és a szakma tájékoztatásában. A cég eddig is a jó minőségű, korszerű lencsék vásárlását ösztönözte, és az üzletekben részletes tájékoztatást kapnak a vásárlók, de ezt a tevékenységet most más csatornákon keresztül is szeretné erősíteni. Így 2008 júniusától elindítja a "Fókuszban a látás" programot.
Először ingyenes hírlevelet vezet be, amely diagnosztikai, technológiai újdonságokkal, a látásromlás megelőzésével foglalkozik majd, valamint a szemészek és az optometristák-látásvizsgálatra szakosodott diplomás szakemberek- közti együttműködés és munkamegosztás lehetőségeivel.

Emellett a cég elismert szemész szaktekintélyek bevonásával szeretné tájékoztatni a közönséget arról, hogy milyen lencsetípusok közül lehet választani, milyen problémával melyik szakemberhez forduljanak, milyen gyakran ellenőriztessék szemüket.
Forrás: MTI-OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását