2024. április 19. - Emma

Kormányzati ötletek a benzinár csökkentésére

Gyurcsány Ferenc szerint a magas benzinárak csökkentésére legfeljebb rövid távon lehetne megoldás a benzin áfájának csökkentése, mivel az olaj ára tovább emelkedhet.
2008. június 18. szerda 12:10 - Hírextra
A kormányfő beszámolt arról, hogy erről kedden beszélt telefonon szlovén partnerével, Janez Jansával, az Európai Tanács soros elnökével. A téma várhatóan szóba kerül az uniós állam- és kormányfők csütörtöki brüsszeli tanácskozásán.

A miniszterelnök a monoki önkormányzat közelmúltban hozott rendelete kapcsán - amely szerint a segélyek kifizetését munkához köti - arról beszélt, hogy akkor sem lehet felülírni a törvényeket, ha a kezdeményezés sok ember véleményével találkozik. Megjegyezte: a halálbüntetés visszaállítása is sok ember véleményével találkozna, még sincs halálbüntetés Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy a jelenlegi szociális rendszer időnként indokolatlanul távol tart a munkától, de máshogy kell orvosolni a problémát. Megjegyezte: az MSZP keddi frakcióülésén a szentesi polgármester beszélt arról, hogy több olyan roma családot ismer, akik dolgozni akarnak, de nem tud nekik munkát találni.

Hozzátette: nem szabad megengedni, akár egyetlen egy roma vagy szegény ember méltatlanul az előítéletek áldozatává váljon.

Úgy vélte, rugalmasabbá kell tenni a szociális rendszert, többek között úgy, hogy helyben a mostaninál több dologban dönthessenek. A tervezett változtatások átbeszélésére több hónap is rendelkezésre áll, és széles körben egyeztetnek a kérdésről.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy ha a rendszeres szociális segélyek összegét - ami összesen 60 milliárd forint - húsz százalékkal csökkentenék, abból egy negyedszázaléknyi járulékcsökkentés semmi jönne ki. Vagyis nem igaz, hogy ezzel sokat meg lehetne takarítani - hangoztatta a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, miért foglalkoznak annyit Orbán Viktor kiszivárgott beszédével, amikor nincs választási kampány, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: arról szól a parlamenti demokrácia, hogy a vitapontokat megbeszéljék. Mint mondta, nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a Fidesz elnöke arról beszél, hosszú listája van, hol folyik a korrupció, és le kell állítani a beruházásokat.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 1998-ban a Fidesz - korábbi ígéretével ellentétben - egyszer már leállította a négyes metró beruházását. Megfogalmazása szerint "ha az ember egyszer már megégette magát, a langyos víztől is fél". Hozzáfűzte: az ellenzék vezetője túlságosan sokszor mondta azt, hogy ha ő kerül hatalomra, "becsukat mindenkit a börtönbe, utánanézet, visszavonja, amit korábban állított". Nekünk nem az a dolgunk, hogy ehhez asszisztáljunk - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását