2024. május 2. - Zsigmond

Divatbemutató a Zene Ünnepén

Két magyar - a Hétrét és az Úzgin Űver -, két francia és egy osztrák zenekar lép fel szombaton este a pozsonyi Fő téren, a Zene Ünnepén, a szünetben pedig ifjú magyar divattervezők bemutatóját láthatja a közönség.
2008. június 18. szerda 18:25 - Hírextra
Egy francia zenetudós ötlete volt 1982-ben, hogy a meteorológiai nyár első napján, június 21-én szabadon zenélhessen bárki a városok utcáin, terein. Mára már több mint 100 országban rendezik meg ezen a napon a zeneünnepet.

A két magyar együttes pályázat útján került a pozsonyi rendezvényre - mondta el Juhász Katalin, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet sajtótitkára az MTI-nek. Öt európai fővárosban - Berlinben, Brüsszelben, Londonban, Párizsban és Pozsonyban - működő magyar kulturális intézet idén közös pályázatot írt az ezekben a városokban szerepelni kívánó magyar együtteseknek.

Összesen 191 magyar zenekar küldött hanganyagot, Pozsonyba 97 érkezett, és ebből választotta ki a zsűri a Hétrét és az Úzgin Űver zenekart - tette hozzá a sajtótitkár.

A Hétrét délnyugat-magyarországi együttes, az osztrák-szlovén-horvát hármashatár térségéből. Ezt a régiót különböző nemzetiségek, kultúrák és hagyományok együttélése jellemzi. A Hétrét ír, erdélyi, balkáni, moldvai, finn és magyar népzene dallamvilágából merített világzenét játszik.

Az Úzgin Űver együttes 1991-ben alakult, és nevét egy olyan mongol területről kapta, ahol ősi, kultikus temetkezési helyet és leleteket tártak fel. Népzenei hagyományokra épített modern zenét játszanak. A ritmust keleti ütőhangszerek és üstdob adja, a darabok alapja az elektronikus zene.

A két zenekar koncertjének szünetében rendhagyó magyar divatbemutatót láthat a közönség. Huszanyik Éva, Bassey Klára és Rostás Zoltán régi, használt ruhákból, szemetes zacskókból, papírból készített divatos öltözeteket és ékszereket vonultat föl.

A Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet rendezvényét a Fő téren szombaton este bárki fölkeresheti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását