2024. április 29. - Péter

A magyar adások jubileumát ünneplik Szlovéniában

A Muravidéki Magyar Rádió indulásának 50, a magyar nyelvű tévéadások megkezdésének pedig 30 éves jubileumát koncertekkel ünneplik pénteken a szlovéniai Lendván - tájékoztatták az MTI-t a magyar műsorok vezetői.
2008. június 18. szerda 12:58 - Hírextra
A kettős jubileum programjainak nyitányaként a délutáni nyílt napon a stúdiókban bárki betekinthet a magyar nyelvű tévé- és rádióműsorok készítésének menetébe. Este szabadtéri programmal ünneplik az évfordulót, a koncertek sorában este fél 8-tól az Apostol, a Back II Black együttes, valamint Rúzsa Magdi lép fel - közölte Zver Ilona, a szlovén televízió magyar adásokért felelős vezérigazgató-helyettese, Lovric Mirjana, a magyar nyelvű tévéműsorok felelős szerkesztője és Végi József, a Muravidéki Magyar Rádió felelős szerkesztője.

A szlovéniai magyar nyelvű rádióműsorok gyökerei 1958-ig nyúlnak vissza, az első saját gyártású magyar tévéadást pedig 1978-ban sugározták a Muravidéken. Az elmúlt 50, illetve 30 évben mindkét médium lassú, de biztos léptekkel fejlődött, gazdagodott, fontos eredményeket ért el a nézők és hallgatók anyanyelvi tájékoztatása terén.

Az elmúlt évtizedekben a magyar nyelvű rádió- és tévéműsorok az alapvető küldetésük mellett szellemi és információs hidakat építettek a magyar nemzeti közösség és a többségi nemzet között Szlovéniában, és az anyanemzettel Magyarországon. A Lendvai Tévéstúdió adásait a feliratozásnak köszönhetően minden szlovén néző is figyelemmel kísérheti, betekintést nyerve a muravidéki magyarok hétköznapjaiba és ünnepnapjaiba. A tévéstúdió riportjait alkalmanként a magyarországi közszolgálati tévécsatornák is műsorukra tűzik.

A Muravidéki Magyar Rádió adásai Szlovénián kívül Magyarország határmenti térségét is megcélozzák, ahol a szomszédos Vas, Zala és Somogy megyében közel 120 ezren hallgatják műsoraikat.

A magyar nyelvű tévéadások nézőinek jelenleg hetente négyszer 30 perces programot kínálnak, a Muravidéki Magyar Rádió hallgatói pedig naponta több mint 18 órányi adást hallhatnak - áll a muravidéki magyar műsorok kettős évfordulójára készült történeti összefoglalóban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2008. november 28. 19:39
http://www.utazasblog.hu/author/federer-agnes/ :-P
...
2008. november 25. 10:21
http://demeterrobert.blogspot.com/
...
2008. november 25. 10:18
http://www.blogger.com/profile/13780632708468826091
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását