2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Sürgősségi betegellátás kórház nélkül

Sürgősségi betegek kezelésére mind több, korszerűen fölszerelt elsősegélynyújtó központot nyitnak az Egyesült Államokban. Gyorsan növekedő lakótelepek egészségügyi szolgálatának színvonala ezzel egyértelműen emelkedik, de a költségek is meredeken nőnek.
2008. május 14. szerda 11:35 - Hírextra

Germantown új előváros Washington szélén: újonnan épült lakóházak, nemrég nyitott bevásárlóközpont és ennek megfelelően hatalmas közlekedés. Egyik csillogóan modern irodaépületben 21-ágyas sürgősségi egészségügyi központot is avattak.

Ezek az új intézmények sok vitát váltottak ki mindenfelé, de ez nem változtat azon, hogy mind több, az előbbihez hasonló gyógyintézmény nyílik az Egyesült Államok területén. Egy év alatt ezeknek a száma 23 százalékkal nőtt és már csaknem 200 sürgősségi osztály működik, de hírek szerint Florida vagy Texas különböző városaiban újabbak megnyitását tervezik.

Az amerikai média most arról számolt be, hogy Houstonban egy népszerű mexikói étterem mellett található a legújabb szakintézet, az egyik helyi bevásárlóközpont épületében. Bemutatták az elegáns várótermet, ahol bárki rákapcsolódhat az internetre és szabadon kávézhat. Az ilyen intézményekre az igény a sürgős esetek ellátásának gondjai miatt nő és a fürge befektetők igyekeznek megfelelő megoldást kínálni.

Az Egyesült Államok területén a gond az, hogy a mind kifejezettebb orvos- és ápolóhiány miatt a nagy kórházak - kiváltképp az éjszakai és hétvégi műszakokban - csökkent kapacitással működnek és az ellátás színvonala mérhetően rosszabb, mint napközben. Ezt a szomorú tényt több, tudományos vizsgálat bizonyította.

A nálunk is népszerű amerikai tv-műsorokban - Vészhelyzet, A Grace klinika - a sürgős ellátást igénylő betegeket a kórházba érkezés után azonnal kiváló orvosok és ápolók veszik körül. A valóságban a súlyos, akár vérző beteg órákig gyötrődhet valamelyik világhírű amerikai gyógyintézet várószobájában anélkül, hogy az egészségügyi személyzet bármilyen rendű vagy rangú tagjával találkozhatna.

Az új központokban szinte nem kell várni és 24-órás a betegellátás, akár hirtelen fölugró láz, akár eltört sípcsont miatt van szükség a doktorra. A gond azonban az, hogy nincs fekvőbetegosztály, tehát ha hosszabb ápolásra van szükség, vagy a beteg például szélütés vagy szívinfarktus miatt további beavatkozást igényel, akkor mentővel kell továbbszállítani a legközelebbi gyógyintézetbe.
Az új segélyhelyeken több orvos és ápoló dolgozik, mint a hagyományos kórházakban, de emiatt nagyobb a működési költség is. Ennek megfelelően lényegesen drágábbak. Kimutatás szerint a kórház sürgősségi részlegén egy beteg ellátása 138 dollárba kerül. Ugyanilyen eset kezeléséért a biztosítónak vagy a betegnek az elegáns új intézetben 316 dollárt kell fizetnie.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását