2024. április 27. - Zita

Esélylatolgató: Hollandia – Románia Franciaország - Olaszország

Minden a „medvén” múlik: ha a bundás nagyvad rábeszéli a hollandokat, hogy adják le a románok elleni meccset, akkor a narancsmezesek vereségükkel továbbviszik a románokat. Ezzel pedig hoppon maradnak a kékek, azaz a francia-olasz kettős.
2008. június 17. kedd 16:59 - Gedei Szilárd
„Nincs szükségünk a románok elleni győzelemre” – szögezte le van Basten, a hollandok szövetségi kapitánya már a második körös győzelmük után. A szavak között persze mindenki mást lát. Domenech, a franciák vezére már le is mondott a továbbjutásról, az olasz fanatikusok pedig megfenyegették van Bastent, hogy ha odaadják a meccset, ne nagyon menjen többet Itáliába.

Arra az eshetőségre viszont senki sem gondol, ha a románok saját maguktól, úgymond erőből legyőzik az ellenfelet. Ez is benne van a pakliban, de még inkább az, hogy a narancsosak egyfajta edzőmeccsé silányítják az összecsapást. Ebben az esetben nyugodtan kísérletezhetnek, a románok viszont nyugodtan fogják begyűjteni a továbbjutáshoz szükséges pontokat. Másik variáció szerint a hollandoknak nem szabad visszavenniük az előző meccseken bemutatott tempóból, mert könnyen kieshetnek a további ritmusból.

Bárhogy is lesz, az már biztos: ma este a hollandokon a világ szeme, még ha a francia-olasz nagyobb meccs is. Ha meghúzzák a tutit a németalföldiek, akkor előre készüljünk föl a holnapi olasz és francia sajtóra: „A hollandok megetették Bundást, Megevett a medve bennünket” és hasonlók. A holland győzelem — vagy legalább döntetlen — elsőszámú letéteményese a kapus van der Sar lehet. Azt ugyanis, hogy a kapusuknak azt mondják: „ne védj jól” még a hollandok sem tehetik meg. Elöl a szokásos felállás várható, de talán több kísérletezéssel, itt az alkalom kipróbálni a fiatalokat, Huntelaart, vagy Affelayt.

A sárgák oldalán viszont óriási a fogadkozás. A románok a nagy lehetőségről beszélnek, ez a lehetőség azonban nem csak rajtuk múlik. Románia és az egész világ látni fogja a meccs első néhány percében, hogy a hollandok hogy állnak az egész dologhoz, melyik variációt szeretnék megvalósítani. A románok azonban ezektől függetlenül támadófutballt játszanak majd, Mutu vélhetően ma is kulcsember lehet. Nagy feladat vár a középpályájukra is, mivel az egyébként is könnyed holland támadók érzésből játszanak majd, meg persze lendületesen, ahogy azt megszoktuk tőlük.

Megy tehát a kombinálás, hogy lesz jó a hollandoknak, az igazság azonban az: a hollandoknak már mindenhogy jó, de a legjobb az olasz-francia duó nélkül lenne.

Lássuk, kik lesznek a meccs főszereplői! A Hírextra.hu az előző fordulók alapján pontozta a várható kezdőcsapatokat:



Esélyek: Hollandia: 49% döntetlen: 1% Románia: 50%

A Hírextra.hu tippje: 0-2

Kulcsemberek lehetnek: van der Sar, van der Vaart, illetve Contra, Chivu, Mutu.

Képzeljük el az olaszok arcát azután, hogy mondjuk óriási, véres csatában legyűrik a franciákat 4-3-ra, majd felnéznek az eredményjelzőre, ahol „Hollandia – Románia 1-2”. A „vaffankúló” meg egyéb olasz népi bölcsességek ismételgetésén kívül mást nem nagyon tehetnének…

Ha elvonatkoztatunk attól, hogy a hollandok markában van a két csapat, bizony nagy összecsapásnak ígérkezik a C csoport zárómeccse. Az utolsó világbajnokság két döntőse, ráadásul a selejtezőcsoportjuk is közös volt. Az Eb-n is találkoztak már döntőben: 2000-ben Trezeguet emlékezetes aranygólja jelentette a franciák győzelmét. A mostani helyzetük viszont elég kilátástalan, talán az sem vigasztalja majd a vesztest, ha a másik is kiesik.

Persze a körülményektől eltekintve még láthatunk jó meccset. Sőt, minden bizonnyal egy újabb hamisítatlan francia-olasz-nak lehetünk majd szemtanúi. De kik is tehetnek ezért a legtöbbet? Először is az eddig rosszabnál rosszabb csatárok, akikre mindkét oldalon ráférne már a sikerélmény. Henry, Toni, del Piero — a legnagyobb sztárok, de eddig inkább hasonlítottak néhány nehézkes, impotens medvére. Ráadásul ott az olaszok a magyar politikai életre hajazó védelme (itt is káosz van, ott is káosz van), ami talán a gallok felé billenti a mérleget.

Egyedül a kapusok lehetnek nyugodtak: amit a hollandok ellen kaptak, az már überelhetetlen, persze nem kizárt egy sokgólos döntetlen sem. Három-hárommal azt hiszem, sokan elégedettek lennének a hazai szurkolók közül is, de valószínűleg nem annyi lesz. A fáradt sztárok ugyanis inkább már a hazafelé tartó repülőn ülnének — legalább is a mozgásuk néha ezt árulja el.

Jó kis meccs lesz ez, akármi is történik a másik stadionban. Már a himnuszok megtekintése, meghallgatása is ajánlott, hiszen ha más nem, hát azok feltüzelik a fiúkat. Szóljon hát este az „Előre ország népe…” és az „Italia…” a futballszurkolóknak, na meg persze mindenkinek, aki szereti…

Lássuk, kik lesznek a meccs főszereplői! A Hírextra.hu az előző fordulók alapján pontozta a várható kezdőcsapatokat:



Esélyek: Franciaország: 41% döntetlen: 10% Olaszország: 49%

A Hírextra.hu tippje: 1-3

Kulcsemberek lehetnek: Coupet, Ribery, Henry, illetve Buffon, Toni, Pirlo.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását