2024. április 29. - Péter

Város 18 lakossal

Egyre felkapottabb kirándulóhelynek számít a horvátországi Isztriai-félsziget belsejében található Hum, amelyet 18 állandó lakójával a világ legkisebb városának tekintenek.
2008. június 17. kedd 08:56 - Hírextra
A Fiumétől (Rijeka) Puláig vezető isztriai autóútról, az Ucka-alagút után egy alig 10 kilométeres kitérő után érhető el a kisváros. Az MTI tudósítójának tapasztalatai szerint a főútról letérve még hátralévő 6-8 kilométeres hegyi utak jó minőségűek ugyan, de igencsak szűkösek, néhol egy autó is alig fér el rajtuk.

A világtól szinte elzárt, vastag falakkal körülvett településre kocsival nem is lehet bejutni, csak a város szélén, a temetőnél parkolhatnak a kirándulók. Első látnivalóként rögtön érdemes megtekinteni az itt álló, 12. században épült Szent Jeromos templomot, amely máig őrzi az ősi horvát glagolita írással készült köveket és freskókat.

A 11-12. században kialakult és a jelenlegi formáját az 1500-as években elnyert város kapuján belépő kirándulók szintén hasonló kőtáblákkal találkozhatnak. A város falain belül áll még egy templom, sőt egykor iskolája is volt Humnak, ahol most is működik a posta és a városháza, de az egy főre számított vendéglátóhelyek számában sem állnak rosszul, merthogy két kisebb fogadója van az egészen kis városnak.

A hangulatos kőházak és szűk utcácskák között található a helyi múzeum, amely tulajdonképpen egy ajándékbolt és egy szoba, amelyben régi bútorokat és használati eszközöket látni. A legnagyobb élmény azonban sétálgatni a nyugalmas, csöndes sikátorokban, és érezni-látni az évszázadok nyomait az erődnek is kialakított városkában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását