2024. május 9. - Gergely

Még drágább az életed Amerikában

Az Egyesült Államok csaknem a dupláját költi egészségügyre, mint az európai országok jelentős hányada, de a megkérdezett amerikaiak a legelégedetlenebbek saját egészségügyi ellátó rendszerükkel.
2007. december 7. péntek 09:44 - Hírextra
Az angol orvosi hetilap, a British Medical Journal részletesen ismerteti azt a vizsgálatot, amiben 12000 felnőttet kérdeztek meg hét iparilag fejlett országban arról, mi a véleményük saját egészségügyi ellátásukról.

A hét ország - Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Németország, Hollandia, Új Zéland, Egyesült Királyság - lakói közül legtöbben az amerikaiak vallották azt, hogy szerintük az egészségügyi rendszerüket alapvetően át kell alakítani. Az USA-ban a megkérdezett felnőttek 36 százaléka vallja azt, hogy a jelenleginél valami egészen más gyógyító-megelőző ellátásra van szükség, és csak 16 százalékuk gondolja, hogy apróbb változtatások is elégségesek lennének.

A megvizsgált hét ország közül a hollandok voltak a legelégedettebbek. A holland polgárok 42 százaléka úgy értékelte a jelenlegi helyzetet, hogy csak kisebb módosításokra volna szükség és csupán 9 százalékuk válaszolta azt, hogy alapvető változtatások kellenének.

Az Egyesült Királyságban teljes a társadalombiztosítás, de a lakosok 26 százaléka véli úgy, hogy apróbb módosításokra szükség volna és 57 százalékuk szerint alapos átépítés kell, 15 százalék pedig úgy gondolja: az egészet teljesen újra kell tervezni.

A biztosítás hiányosságai szempontjából is az amerikaiak állnak az élen. Az ott élők egyharmada írta le, hogy évente ezer dollárnál többet kell saját zsebből is fizetni a különböző szolgáltatásokért, a mind magasabb biztosítási díjon túl. Cathy Schoen, a cikk egyik szerzője kiemelte, hogy valamennyi országban ott volt a legjobb az ellátás, ahol állandó családorvos tartotta kézben a gondozást.

Kiderült, hogy mindegyik vizsgált országban a kórházban vagy sürgősségi osztályon kezeltek egyharmada említette: az intézeti kezelésről a háziorvos semmiféle tájékoztatást nem kapott. A jelentést megismerő egészségügyi vezetők egyetértettek abban, hogy az orvostanhallgatók oktatásában az általános orvosok, a családorvosok magas szintű tanítása a jövő feladata, mert az egyetemek eddig főleg a különböző specialisták képzését igyekeztek biztosítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását