2024. május 6. - Ivett, Frida

Opera lesz 68-ból

Kortárs cseh opera lesz az 1968. májusi párizsi diáklázadásból. A premierre június 20-án, pénteken kerül sor Brnóban.
2008. június 17. kedd 08:59 - Hírextra
Mint Zdenek Plachy, Petr Kofron zeneszerző 68 május című műve librettójának társszerzője és rendezője elmondta, a darab bemutatja a Charles de Gaulle francia elnök által képviselt konzervatív világ és a baloldali orientációjú, Jean-Paul Sartre eszméitől ihletett diákság közötti konfrontációt.

Sartre, Mao Ce-tung kínai elnök és Ernesto Che Guevara gerillavezér is feltűnik a kétórás zeneműben, amelyet maga Petr Kofron dirigál.

A 68 május középpontjában egy cseh diáklány, Jarmila sorsa áll. Jarmila nagy szerelmet él át egy francia fiúval a sorbonne-i tüntetések idején, de nem sokkal azután, hogy hazatér Csehszlovákiába, a prágai tavasz eltiprására érkezett szovjet katonák lövései végeznek vele.

"Ez a lázadás, amely 1968-ban megrendítette a nyugati társadalmakat, szorosan kapcsolódik Csehszlovákia augusztusi szovjet megszállásához, amely a maga részéről ugyancsak megrendítette az akkori kommunista világot" - magyarázta Daniel Dvorák, a brnói Nemzeti Színház igazgatója, aki egyben hangsúlyozta: az opera nem dokumentumdarab, csupán "művészi gondolat egy bizonyos korszakról".

A 68 májust három nappal a brnói bemutató után a prágai Állami Színházban viszik színre, ott, ahol annak idején Mozart Don Giovannijának volt a premierje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását