2024. április 29. - Péter

Pályázati pénzekről dönthet a Zuschlag-ügy vádlottja?

Rétvári Bence (KDNP) azt kérte a szociális minisztertől, hogy függessze fel Prácser Lászlót azokból a testületekből, amelyek pályázati pénzek odaítéléséről döntenek, ugyanis a férfi vádlott a Zuschlag-ügyben. A kereszténydemokrata politikus erről keddi sa
2008. június 17. kedd 13:00 - Hírextra

Tájékoztatása szerint Prácser László a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia (GYIK) társelnöke, akinek a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumában, valamint a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram Tanácsában beleszólása van a támogatások odaítélésében, annak ellenére, hogy az ügyészség szerint megalapozott a gyanú, hogy bűnszervezet tagja volt.
A képviselő számításai szerint a két testület éves szinten 62,700 millió forintot oszt szét.

A képviselő számításai szerint a két testület éves szinten 62.700 millió forintot oszt szét.
Rétvári Bence úgy fogalmazott, ha valóban azt akarta volna a kormányzat, hogy a gyanú árnyéka se vetüljön rá a Zuschlag-ügy kapcsán, akkor a vádemelés napján szakítani kellett volna az összes gyanúsítottal. Hozzátette, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, vagyis nem feltétlenül a tagságukat kellett volna megszüntetni, de jogaik gyakorlását azonnal korlátozni kellett volna.
Rétvári Bence kijelentette: azt kérik Szűcs Erika szociális minisztertől: mutassa ki elkötelezettségét és szakítson a "Zuschlag-klónokkal".

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az átszervezések és jogszabály-módosítások valódi célja a források felhasználásának kisajátítása a "Zuschlag-klónok" javára, a lebukottak helyére pedig újabbak lépnek, akik ott folytatják, ahol elődjeik abbahagyták.
Emlékeztetett: korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy az ifjúsági szervezetek állami támogatásával foglalkozó rendszert tavaly nyáron úgy módosította a szociális tárca, hogy a hét régióban működő Regionális Ifjúsági Tanácsok tagjait indokolatlanul cserélték le. Véleménye szerint ugyanis olyan szervezetek kerültek ki a rendszerből, mint az egyetemistákat képviselő hallgatói önkormányzatok és a nagycsaládosok.

Megjegyezte, az ifjúsági civil szektor képviseletére monopóliumot kapott a pályázati pénzekről döntő testületekben a legfiatalabb ernyőszervezet, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia, amelyet a Zuschlag Jánoshoz kötődő ifjúsági egyesületek vezetésével hoztak létre.
Rétvári Bence szerint a kormány ugyan teljesítette tavalyi követelésüket, és hatályon kívül helyezte ezt a módosítást, ennek ellenére azonban a testületek továbbra is a 2007-ben létrehozott összetétellel működnek tovább.

A tavaly szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János és 15 társa ellen május közepén emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség; Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják, mint felbujtót. Zuschlag János büntetőjogi felelősségét elismerte és - bár vagyonát zárolták - nemrég 50 millió forintot átutalt az államkaszába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását