2024. április 28. - Valéria

Gazdag fehérvári kínálat a Múzeumok Éjszakáján

Közösen szervezi a Múzeumok éjszakáját Székesfehérváron három múzeum és egy galéria; szombaton többek között a Reneszánsz Évhez, a Nyugat folyóirat elindulásának 100. évfordulójához és a Biblia évéhez kapcsolódó programok közül válogathat a közönség.
2008. június 17. kedd 17:45 - Hírextra
Reneszánsz hétvégével, kétnapos rendezvény-füzérrel készül a jeles eseményre a Szent István Király Múzeum - mondta el Demeter Zsófia igazgató a püspöki palotában tartott keddi sajtótájékoztatón.
A programok sorát a Mátyás és a gótika című kiállítás nyitja meg, amely Mátyás székesfehérvári építkezéseinek régészeti anyagát mutatja be. A tárlatnyitást követően a Hunyadiak emlékezte a folklórban címmel a Carmina Danubiana Együttes ad népzenei koncertet. Műsorán makedón, szerb, horvát, bolgár, oláh népzenei dallamok szólalnak meg, autentikus hangszereken.
Este reneszánsz ételkóstolóra várják a gasztronómia iránt érdeklődőket. Előadások hangzanak el a középkori étkezési szokásokról, fűszerekről, alapanyagokról. A kiállítás megnyitása után pedig egy különlegességet, marcipánból készült Sakktábla-tortát kínálnak a tárlatnyitó vendégeinek.
Költségtérítéses alapon további finomságokkal - például az első írásban fennmaradt recept alapján készült magyar tortával, egy húsos, fűszeres, rétesszerű étellel is megismerkedhetnek a programba bekapcsolódók.
Az ételkóstolót reneszánsz jelmezes táncbemutató, majd a MéGszínház társulatának előadásában Árgirus históriájának bemutatása követi, majd a szombati múzeumi program a Szabotage együttes balkáni örömzene koncertjével zárul.
Vasárnap reneszánsz játszóházra és táncházra várják az érdeklődőket, Mátyás életéről előadások hangzanak el, bábelőadás szórakoztatja a gyerekeket, s koncertet ad a TrióTárogató Együttes.
Az Egyházmegyei Múzeumban - mint Mózessy Gergely gyűjteményigazgató elmondta - az intézmény Bibliai Találkozások kiállításához kapcsolódva, bibliai ételek, italok kóstolójára várják a nagyérdeműt. A gyerekek szakember irányításával kipróbálhatják a Gutenberg-prés működését, este pedig dzsesszkoncertet tartanak.
A Városi Képtár-Deák Gyűjtemény az estét és az éjszakát a száz éve indított Nyugat folyóiratnak szenteli. A képtár és a Nyugat kapcsolatára a Nyolcak művészcsoport munkáin és Füst Milán írásain keresztül világítanak rá a Múzeumok éjszakáján - mondta el Szűcs Erzsébet igazgató.
A Volksbank Galériában két művészgenerációhoz tartozó alkotók - az intermediális műfajokat alkalmazó Vécsei Júlia, Horváth Tibor és Eike, valamint Várnai Gyula képeinek május óta látható kiállítását tekinthetik meg szombaton éjszaka is az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását