2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Dalmát képzőművészek hazánkban

A Duna-kanyar rangos kulturális eseményeként szombaton három neves horvát képzőművész kiállítása nyílik a szentendrei MűvészetMalomban - közölte az intézmény sajtóreferense hétfőn az MTI-vel. Ez nem az első, de talán legteljesebb tárlat lesz.
2008. június 17. kedd 07:05 - Hírextra
Kiss Zsuzsa elmondta: Szentendre történelmében jelentős szerepet játszanak a dalmátok, horvátok, mert az itt élő kisebbség ősei a XVII. század végén a törökök elől menekülve telepedtek le e helyen. A MűvészetMalom olyan kortárs szobrász, festő és keramikus alkotók munkáit mutatja most be, akik már sokfelé elismerést szereztek a világban - tette hozzá.

Most először láthatja a közönség az 1954-ben született Petar Barisic konstruktív szobrász műveit, aki az organikus irányzat képviselője, s elsősorban fából készíti műveit. Konstruktív alkotásai nem csak a térrel kombinálnak, hanem a fénynek is fontos szerepet szánnak, ami különleges látványt nyújt speciális alakú geometriai elemeinek.

Vatroslav Kulis a XX. századi képzőművészeti tradíciókat követi, képei az expresszív festői kifejezésmódot hordozzák magukon. Gyakran a fröccsöntött technikát alkalmazza, színvilága az Adria hangulatát kelti a nézőben.

Andrea Bassi rijekai kerámiaművész, aki az athéni képzőművészeti egyetemen ikongrafikát tanult, s rajzfilmekkel is foglalkozik. Különös formájú alkotásai előreláthatóan sikert aratnak majd a szentendrei közönség körében is - utalt rá Kiss Zsuzsa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását