2024. április 28. - Valéria

A biztonságosabb közlekedésért

Az országos rendőrfőkapitány szerint az utakon, az utcán való helyes viselkedést a leggyakrabban a józan ész diktálja és mindegy, hogy szabály, törvény vagy közmegegyezés hatására, de a közösségi, felelős gondolkodás, a türelmesség, a figyelmesség és az u
2008. június 17. kedd 08:47 - Hírextra
Bencze József tanulmányában -, amelyet az MTI-hez is eljuttatott - arra hívja fel a figyelmet, hogy ha ezt a magától értetődő viselkedést minden közlekedő betartaná, akkor az idén bevezetett szankciók már nem is lennének olyan szigorúak, mint ahogyan azt ma sokan gondolják.
A főkapitány kiemelte, mindenkinek szerepe van abban, mennyire biztonságosak az útjaink.

Magyarország 2003-1015 közötti közlekedéspolitikai programjában azt vállalta, hogy a személyi sérüléses balesetek és a halálos áldozatok számát 2010-ig 30 százalékkal, 2015-re 50 százalékkal csökkenti - idézte fel.

A rendőrség 2008-ban a közúti tragédiák létrejöttében meghatározó szerepet játszó szabályszegések - például gyorshajtás, ittas járművezetés - visszaszorítására összpontosít és arra, hogy minél többen alkalmazzák a passzív biztonsági eszközöket. Fontos feladatának tartja a gyermekbalesetek megelőzését, a helyes közlekedésre való nevelést, továbbá a gyalogos, a kerékpáros és a láthatósággal kapcsolatos balesetek csökkentését.

Bencze József kiemelte: január 1-jével számos olyan jogszabályi változás történt, amely hozzásegíthet ahhoz, hogy a közlekedés biztonságosabbá váljon. A rendőrség ez évi feladatai közül az egyik legjelentősebb az új szabályozás megismertetése és következetes alkalmazása - tette hozzá.

Mint írta, az egyik legjelentősebb változás a közúti közlekedésről szóló törvényben rögzített objektív felelősség, amelyet Európában számos országában - például Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban, Belgiumban, Ausztriában, Szlovéniában, Nagy-Britanniában - is alkalmaznak. A hét kiemelt szabálysértés elkövetése esetén május 1-je óta 30 ezer és 300 ezer forint közötti közigazgatási bírságot kell kiszabni. A bevezetés óta több mint 15 ezer elsőfokú közigazgatási határozatot hozott a rendőrség, a bírságok összege meghaladja az 580 millió forintot.

Bencze József utalt arra: január 1-jével szigorították a közúti közlekedési előéleti pontrendszer szabályait is, hogy a járművezetők jogkövető magatartását kikényszerítsék. Emelkedett az egyes cselekményekhez rendelt büntetőpontok száma és kettőről három évre nőtt a pontok elévülési ideje, így kevesebb szabálytalanság is elég ahhoz, hogy a vezetői engedélyt a hatóság bevonja.

A közlekedésbiztonsági helyzet javítását szolgálja az is, hogy - szintén január 1-jével - emelkedett a helyszíni bírságok összege: a helyszínen kiszabható összeg alsó határa 3 ezer, a felső határa pedig 20 ezer forint lett. A változások nyomán a helyszínen elveszik a vezetői engedélyét annak, aki azzal gyanúsítható, hogy ittasan vezet.

A jogszabályi változások a statisztikai adatok szerint kedvező hatással vannak a még jelenleg sem kielégítő szintű közlekedési morálra - összegezte a főkapitány. Mint írta, az év első négy hónapjában 5.425 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt az országban, 8,55 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A halálos balesetek száma 35,25 százalékkal, a balesetben elhunytak száma 37,81 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A január 1-jén bevezetett szigorítások következtében április 30-ig 152-vel kevesebb ember halt meg az ország közútjain, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában. A négy hónapra levetítve ez havonta csaknem 38 túlélő - mutatott rá Bencze József, jelezve: jelentősen csökkent a súlyos és könnyű sérültek száma is.

Az ittas vezetés is mérséklődött: az ittasan okozott balesetek száma 31,1 százalékkal, 562-re csökkent. A zéró tolerancia bevezetése óta több mint 2.800 vezetői engedélyt vettek el a rendőrök. Az ittas vezetés elleni határozott rendőri fellépés, a média fokozott figyelme, valamint a jogszabályi változások kedvező irányban befolyásolták a baleseti statisztikákat - írta Bencze József.

A rendőrség a megváltozott jogszabályok visszatartó hatásának érvényesülése érdekében fokozza a közúti ellenőrzést, hogy kiszűrhessék a forgalomból a szabályos közúti közlekedésre, a felelősségteljes részvételre alkalmatlan személyeket.

A főkapitány azt írta, reméli, hogy a közlekedők is belátják: "nem ellenük, hanem értük és mindannyiunk egészségének, életének megóvásáért, egy biztonságosabb közlekedésért dolgozunk".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását