2024. május 7. - Gizella

Újra harap a láncos kutya

Inota szelet, C-film, feketevágás és kazalagitáció… A fiatal nemzedékeknek talán nem mondanak túl sokat ezek a szavak, ám szüleink, nagyszüleink számára a velük élő valóságot jelentették. Sebaj, itt az idő egy kis nyelvi időutazásra, hiszen a Tinta
2008. június 16. hétfő 07:29 - Constantinovits Milán
Nyelvében él a nemzet – tartja a közismert szállóige, és ez igaz a múltra is. Egy adott korszak életstílusának, társadalmi és politikai környezetének egyik legjellegzetesebb lenyomata a szókészlet. Minden történelmi periódusnak megvannak a maga hívószavai, amik elválaszthatatlanul összekapcsolódnak vele. A tavaly elhunyt Burget Lajos szerkesztő, szógyűjtő, író és újságíró kísérletet tett rá, hogy ezekből a védjegynek számító kifejezésekből egy történelmi-nyelvi kalauzt állítson össze: így jött létre a Retró szótár.

Lódenkabátba bújtatott múlt

A kötet célja, hogy a második világháborútól egészen a rendszerváltásig bemutassa majdnem fél évszázad szókincsét, amelyet ma már a fiatalabbak csak a történelemkönyvek lapjairól ismerhetnek. A világháború utáni kékcédulás fordulattól kezdve a rákosi korszakon és a hruscsovi olvadáson át a peresztrojkáig terjed a szógyűjtemény. Minden szócikkhez pontos, példákkal ellátott kortörténeti magyarázat és hivatkozások társulnak, így a szótár nem is annyira nyelvi lexikon, mint inkább a félmúltban játszódó izgalmas regény. Időutazás egyik kifejezésről a másikra ugorva. Vidám (Táncdalfesztivál, Bambi, Űrhajós szelet) és szomorú (kulák, moszkovita, ÁVH) nosztalgia egyben.

A könyvet bemutató Tarján Tamás irodalomtörténész így fogalmazott: „Burget Lajos műve nem egy szisztematikus szótár, sokkal inkább egy regényes nyelvi metszet, hiszen folyamatában olvasható, és a címszavak mögött felsejlik egy kor. Hála a szerző sok mindenhez értő, polihisztor személyiségének, roppant üde kép bontakozik ki.” Így például kis dohánytörténeti visszatekintőt kapunk a Daru, Fecske, Kossuth, Munkás, Terv és Tulipán mentén, de akár a fecske, klottnadrág, lódenkabát, orkánkabát, viharkabát szócikkek révén a kor jellegzetes viseleteiről is olvashatunk.

A mögöttünk álló évtizedek emblematikus figurái is helyet kaptak a gyűjteményben. Ma is ismert és már feledésbe merült – de a múltban meghatározó szerepet betöltő – személyek élednek fel a kötet lapjain. Buga László dr., Farkas Bertalan, Hofi Géza, Kádár János, Pióker Ignác, Rákosi Mátyás, Szepesi György köszön vissza egy-egy bejegyzés erejéig, de Sztálin elvtárs vagy Brezsnyev pártfőtitkár szelleme is ott kísért. A felsorolás nem lehetett teljes, csupán ízelítő egy sajátságos, mára már szerencsére meghaladott világból.

Letűnt kor az ágyunk felett

Balázs Géza, a modern nyelvújítással foglalkozó nyelvész is megjegyezte a változásokról: „Nekem forradalom, neked ellenforradalom, neki OSE, azaz Októberi Sajnálatos Események. Nekem Győri Keksz, neked Balaton szelet, neki Boci csoki.” De idézhetnénk még több ezer példát. Emlékszik még a valaki a békekölcsön, beszolgáltatás, építőtábor, sztahanovista, tantusz, társbérlet, úttörő, VIT kifejezésekre? Egykor a mindennapok szerves részei voltak. Ahogy sajnos a C-film, funkcionárius, hidegháború, káder, osztályellenség és tervgazdaság is.

Kiss Gábor, a Tinta kiadó vezetője szerint a nyelv megköveteli, hogy akár ötévente végigleltározzák az építőelemeit. Ennek híján ugyanis érdemtelenül kopnak ki szavaink, vagy válnak az új és új generációk számára jelentés nélkülivé. „Az előkészületek közben sokan hírét vették, hogy gyűjtjük a második világháborútól a rendszerváltásig terjedő korszak szavait, ettől fogva minden reggel szócikk-javasaltokkal megtelve nyitottam meg az elektronikus postaládámat, melyeket átadtam Burget Lajosnak.” A kollekció azonban még így sem lehet teljes, inkább egy szubjektív merítés 50 év szóanyagából. S az is biztos, hogy ha végigpörgetjük a puha fedelű szótárat, nekünk is újabb és újabb kifejezések jutnak eszünkbe, amiket még szerepeltetni lehetett volna benne.

Burget Lajos műve hiánypótló munka. Letűnt korokba repít minket vissza, újra- esetleg éppen megélhetjük az átkos minden megszépült vagy továbbra is nyomasztó emlékét. Felidézhetjük a besúgóktól terhes, a Csepel motorkerékpártól pedig a szabadság hamiskás ízét kölcsönző gulyáskommunizmust. S a nosztalgia mellett gyakorlati haszna is van a szótárnak: ha esetleg nem ugrik be egy-egy évtizedek óta nem hallott kifejezés, nagy valószínűséggel megtaláljuk itt. Negatívumként tényleg csak annyit említhetünk, hogy a válogatás nem teljes, hanem csupán egy jól kalibrált merítés. Mindegy, a múltnak a polcunkon a helye!

Néhány fénykép a Retro szótár szócikkeiről:
www.tintakiado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását