2024. április 25. - Márk

Operán innen, operán túl

Szinetár Miklós közelmúltban keletkezett írásait és levelezését tartalmazza az Operán innen, operán túl című könyv, amelyet szerdán mutattak be a Magyar Állami Operaházban.
2007. december 5. szerda 14:43 - Hírextra

A dalszínház egykori főigazgatójának kötete három részre tagolódik. Az egyes fejezetek között a könyv szerkesztőjével, Borzák Tiborral folytatott beszélgetések nyújtanak lehetőséget magyarázatra, kommentárra.

Az első részben főként európai opera- és operettfesztiválokon szerzett élményeit osztja meg az olvasóval Szinetár Miklós.

"Könyvem első fejezete arról szól, hogy milyennek látom-szeretem én elsősorban az operát, de az operettet is, mert számomra az is egy szerelem. Ezeket a műfajokat persze nagyon sokan szeretik, de szinte mindenki másként. A közönség és a szakmabeliek ízlése gyakran szélsőségesen megoszlik, mert az emberek nagyon sokféle, különböző elvárásokkal járnak színházba. Ezekben az írásokban az én ízlésemnek megfelelően osztályozok, ami nem biztos, hogy a legjobb" - írja a könyv előszavában Szinetár Miklós.

Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház jelenlegi főigazgatója úgy vélte: a könyv középső része joggal nevezhető érdekes és értékes kordokumentumnak. Ebben a fejezetben olvashatók azok a levelek, amelyeket Szinetár Miklós a dalszínház vezetőjeként írt a szaktárca akkori vezetőihez az operaház finanszírozásáról, az Erkel Színház felújításáról és más, az intézmény ügyét érintő kérdésekről.

A kötet harmadik része öleli fel az operán túli részt: ebben a szekcióban gyűjtötték össze Szinetár Miklósnak az utóbbi időben, túlnyomórészt a Népszabadságban megjelent, a kultúra és a közélet általánosabb kérdéseivel foglalkozó publicisztikáit.

Szinetár Miklós 19 évesen került a Magyar Állami Operaházhoz ösztöndíjas rendezőként. Főiskolai tanulmányai után 1953 és 1960 között a Fővárosi Operettszínház rendezője, majd főrendezője volt. Részt vett a Petőfi színház alapításában és művészeti vezetőként állt az élén. Igazgatta a Budapesti Operettszínházat, majd az 1996-ban az operaház főigazgatója lett. Jászai Mari-díjas érdemes művész, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas kiváló művész, nemzetközi film- és tévészemlék díjazottja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását