2024. május 3. - Tímea, Irma

MDF: hibás kormánydöntés

Az MDF hibásnak tartja a kormánynak azt a döntését, amellyel megszüntette a Magyar Vasúti Hivatalt (MVH). A párt szerint a hivatal nélkül nem lehet levezényelni a vasút piacnyitását - közölte Katona Kálmán, a párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótáj
2008. június 16. hétfő 15:18 - Hírextra
A politikus szerint a kormány nem csak a MÁV-nak, hanem a magyar vasútnak fordított hátat, amikor június elején megszüntette az MVH-t. Katona Kálmán szerint tévedés, hogy a hivatal olyan közlekedési hatóság, amely csak engedélyeket ad ki. A hivatal dolga épp a piacnyitással kapcsolatos szabályozási feladatok ellátása lett volna, és annak biztosítása, hogy Európa vasúttársaságai - szerződési kötelezettségeiket betartva - hozzáférhessenek a magyar pályahálózathoz - tette hozzá.

Katona Kálmán elmondta: a hivatal megszüntetése alkotmányellenesen történt, mert az MVH-t csak a vasúttörvény módosításával lehetett volna megszüntetni, a kormány mégis rendelettel tette ezt.
A képviselő beszélt a hírközlési és az energiaszektor piacnyitásának sikerességéről: szerinte a vasúti közlekedést is olyan független hatóságoknak kellene irányítania, mint a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a Magyar Energia Hivatal. Hozzátette: a vasút súlya, jelentősége önálló vasúti hivatal fenntartását igényli. "Butaság lenne és jelentős kár a magyar vasútnak, ha ez a hivatal tényleg megszűnne" - mondta.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium június 6-án az MTI-hez eljuttatott közleményében azzal indokolta az MVH megszüntetését, hogy 2008. július 1-jével az egyszerűbb és hatékonyabb szervezeti működés érdekében a Magyar Vasúti Hivatal beolvad a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szervezetébe.

A közlekedési minisztérium dokumentuma szerint a vasúti közlekedés területén hatósági feladatokat ellátó két közigazgatási szervezet összevonásával befejeződik a közlekedési alágazatot érintő hatósági tevékenységek integrálása, az intézkedéssel a piaci szereplők számára egyszerűsödnek a hatósági eljárások.

A vasúti hivatal szervezeti jogutódja 2008. július 1-től a műszaki, biztonsági kérdésekkel foglalkozó Nemzeti Közlekedési Hatóság lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását