2024. március 29. - Auguszta

Alacsony tesztoszteronszinttel a depresszió ellen

A hetven évnél idősebbek hajlamosabbak a depresszióra, ha tesztoszteronszintjük alacsony - mutatták ki ausztrál kutatók. Mintegy négyezer idős férfit vizsgáltak meg, és kiderült, hogy azoknak, akiknél a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintje a legalac
2008. március 4. kedd 21:45 - Hírextra

A kutatók úgy vélik, hogy a nők hajlamosabbak a depresszióra 65 éves korig, mert ekkor a két nem közti egészségügyi különbségek minimálisra csökkennek.

További kutatásokra lesz szükség, főleg azért, mert felmerült annak lehetősége, hogy az idős depressziós férfiaknál a tesztoszteronpótló terápia hatékony lehet.

Ezt alátámasztja az a megfigyelés, hogy a tesztoszteron összefüggésben áll a kedélyállapottal, ez az oka például annak is, hogy a farmerek ősidők óta kiherélik háziállataikat, hogy nyugodtabbá tegyék őket.

Ám más kutatók szerint az időskori depresszió több tényező összejátszásának tulajdonítható, és nem tanácsos csupán az egyikre helyezni a hangsúlyt. Az alacsony tesztoszteronszint a kritikusok szerint csak az egyik tényező, amely hozzájárul a depresszió kialakulásához idős korban.

A kutatásról az Archives of General Psychiatry szakfolyóiratban jelent meg tanulmány.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását