2024. április 26. - Ervin

Magyar polgármesterek világtalálkozója

1991. június 19-én hagyta el hazánk területét az utolsó szovjet katona. Abban az esztendőben június 30-án országos rendezvény keretein belül először adott helyt Gödöllő a Magyar Szabadság Napja ünnepi műsorának.
2008. június 16. hétfő 17:33 - Hírextra
Azóta is minden évben június utolsó szombatján emlékezünk arra, hogy Magyarország szabad független állam. 2000-ben az Országgyűlés törvényt fogadott el Salamon László, Orosházi György és Gémesi György kezdeményezésére melyben június 19-ét, a kivonulás napját nemzeti emléknappá, június hónapjának utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.

A Magyar Szabadság napja alkalmából tizedik alkalommal adják át a Magyar Szabadságért díjat 2008. június 28-án Gödöllőn a Királyi kastély dísztermében. A díjat azok kaphatják, akik az elmúlt évtizedekben nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, önállóságához, a magyarság megmaradását szolgáló alkotások létrehozásához, tevékenységükkel a magyarság fennmaradását szolgálják. Az elmúlt esztendők kitüntetettjei között van Sebestyén Márta, Pozsgay Imre, Özv. Antal Józsefné, Csoóri Sándor, Nemeskürty István.
A 2008-as év kitüntetettje Grosics Gyula az aranycsapat kapusa.

A XVIII. Magyar Szabadság Napja ünnepi műsora "Egy ország halt vele" ősbemutató Hunyadi Mátyás királlyá választásának 550. évfordulójának tiszteletére, 2008. június 28-án 21 órai kezdettel Gödöllőn az Alsóparkban kerül bemutatásra. A darabot Nemeskürty István művei alapján szerkesztette és rendezte Koltay Gábor.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2008. június 29-30-án rendezi meg a VII. Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját, melyre közel ezer résztvevőt várnak az anyaországból és határainkon túlról. A kétnapos konferencia keretében átadásra kerül a legrangosabb polgármesteri elismerés az ezüstlánc díj, egy anyaországi és egy határon túli magyar polgármester számára.

Az Alapító Okirat szerint a díjat azok a hazai és határon túli magyar polgármesterek kaphatják meg, akik legalább két teljes cikluson keresztül betöltötték tisztségüket, tevékenységük kimagaslóan hozzájárult az önkormányzatiság fejlesztéséhez, elismert szereplői a polgármesterek közösségének. A díjátadót követően kétnapos szakmai konferencia megrendezésére kerül sor. A rendezvény fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök.

A konferencia előadást tartanak többek között: Szili Katalin az országgyűlés elnöke, Vizi E. Szilveszter a MTA volt elnöke, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Kovács Árpád az ÁSZ elnöke, Kósa Lajos Debrecen polgármestere, Varga Mihály volt pénzügyminiszter, György Ervin Kovászna megye prefektusa.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását