2024. április 29. - Péter

Fodor: ki kell alakulnia a párbeszédnek

Hasonlóképpen értékelte a magyar gazdaság helyzetét mindkét fél, amikor az SZDSZ tárgyalódelegációja és a Megállapodást a jövőnkért! című kiáltványt aláíró szervezet képviselői találkoztak Budapesten - mondta a szabad demokraták elnöke hétfőn, a megbeszél
2008. június 16. hétfő 15:41 - Hírextra
Fodor Gábor hasznosnak nevezte a megbeszélést. Elmondta, hogy a kiáltvány és az azt követő párbeszédsorozat fontos az ország számára. Hangsúlyozta: ki kell alakulnia a párbeszéd kultúrájának, mert véleménye szerint meg kell tudni egyezni néhány olyan ügyben, amelyek kihatással vannak a gazdaság hosszú távú fejlődésére.

Fontosnak nevezte, hogy a politikai pártok között is kialakuljon egy ilyen típusú együttműködés.
A találkozón felvetett gazdasági kérdésekről azt mondta: az SZDSZ világossá tette, hogy elsősorban az ország gazdasági versenyképességének javításában és a közteherviselés reformjában érdekelt. Hozzátette: minderről csak úgy szabad gondolkodni, hogy közben nem adják fel a költségvetési egyensúly megteremtésének célját.

A kiáltványt aláíró szervezeteket képviselő Kovács Zoltán az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) tiszteletbeli elnöke két momentumot emelt ki a megbeszélésből. Véleménye szerint mindkét fél fontosnak tartja a párbeszédet és azokat a témákat, amelyek két évvel ezelőtt a kiáltványban szerepeltek.

A kiáltvány és a találkozók másik fontos céljaként azt említette, hogy hosszú távú megállapodásra kell jutni az ország számára fontos stratégiai kérdésekben.

Kovács Zoltán elsődleges célként a gazdasági növekedést említette. Hozzátette, hogy ehhez szükséges a versenyképesség javulása. Egyúttal felhívta a figyelmet a költségvetési egyensúly fenntartásának szükségességére és az adórendszer átalakításának kérdésére.

Kovács Zoltán újságírói kérdésre azt mondta, hogy a kiáltványt aláíró szervezetek nem szeretnének saját adóreform-javaslatot készíteni, hanem olyan javaslatot várnak, amely mentén megteremthető lenne egy konszenzus.

Az IVSZ tiszteletbeli elnöke elmondta azt is, hogy a kiáltványt aláíró szervezetek célja az egyeztetés. A megállapodáshoz meglátása szerint úgy tudnak eljutni, ha lesz néhány olyan téma, amelyekről egyszerre akár több párttal is tudnak egyeztetni. Hozzátette, hogy erre a hétre több találkozót terveznek, és ezután értékelik majd tapasztalataikat.

Fodor Gábor arra a nem a témába vágó kérdésre, hogy mi az általa elindított telefonos kampány célja, úgy válaszolt elnökké választása után egy előre felvett szöveggel köszöni meg a támogatást, és arra kéri az embereket, hogy aki segíteni akarja a munkájukat, jelentkezzen.

A Megállapodást a jövőnkért! című, 2006 április 24-án több napilapban közzétett kiáltványban 16 érdekképviselet kisebb és hatékonyabb államot, új, régiós elven működő, lényegesebb kisebb önkormányzati rendszert, versenyképesebb, átláthatóbb és egyszerűbb adórendszert és szolgáltató egészségügyet szorgalmazott. A kiáltvány megjelenését követően további szervezetek is csatlakoztak az eredeti 16 szervezethez amely így 23 tagúra bővült.

A megbeszélésen a szabad demokratákat az elnök mellett Kóka János, Magyar Bálint, Horn Gábor, Gegesy Ferenc és Gulyás József képviselte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását