2024. május 3. - Tímea, Irma

Balatoni nyár és NDK-NSZK

A Balassi Intézet közreműködésével a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) olyan nagyszabású kortörténeti munkát tervez, amelynek keretében azoknak a kelet- és nyugatnémet családoknak, barátoknak és ismerősöknek a történetét dolgozza fel, akik a 60-as, 70-es
2008. június 16. hétfő 13:29 - Hírextra

A Balassi Intézet közreműködésével a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) olyan nagyszabású kortörténeti munkát tervez, amelynek keretében azoknak a kelet- és nyugatnémet családoknak, barátoknak és ismerősöknek a történetét dolgozza fel, akik a 60-as, 70-es és 80-as évek során a Balatonhoz utaztak, hogy ott találkozzanak egymással.


Ehhez a munkához a Balassi Intézet mind Németországban, mind Magyarországon olyan személyes jellegű dokumentációkat keres, elsősorban fénykép- és filmanyagot (8mm, Super 8 mm, videó, hasonló), amelyek közvetlenül vagy közvetve e találkozásokat örökítették meg. Ezzel egy időben a CHB „Balaton-brigádja" azon személyek jelentkezését is várja, akik egyéni beszámolóikon keresztül idézik fel a német-német-magyar kapcsolatok e sajátos, az 1989-es falomláshoz vezető történetét. Magyarországon olyan dokumentációt is keresnek, amelyeken keresztül a magyar vendéglátók, barátok vagy esetleg az állambiztonsági szervek személyei örökítették meg vagy regisztrálták e találkozókat.

A munka eredeményeképpen a CHB 2009 novemberében „Deutschland am Plattensee – Németország a Balatonnál" címmel nagyszabású kiállítást rendez, amelyet Németország és Magyarország számos városában vándorkiállítás keretében tervez bemutatni.

Az anyag feldolgozásának eredményeképpen a CHB hasonló címmel könyvet tervez megjelentetni, valamint kapcsolatokat keres filmgyártó cégekkel, illetve televíziós állomásokkal, amelyek „Deutschland am Plattensee" címmel dokumentumfilm készítésében, illetve terjesztésében érdekeltek.

A szervezet meggyőződése, hogy a 2009-es évfordulóra készülő munka eredménye lényegesen hozzájárul majd az 1989-es összeurópai fordulat, illetve ezen belül a német-magyar történelmi, kulturális kapcsolatok kimagaslóan fontos aspektusainak megvilágításához.

Forrás: kulturpart.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását