2024. április 27. - Zita

Boldog születésnapot felségednek!

Teljes pompával ünnepelték II. Erzsébet hivatalos születésnapját Londonban. A nyári hivatalos királyi születésnapot VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a XIX. század első évtizedében.
2008. június 15. vasárnap 07:17 - Hírextra
A hagyományos katonai parádéval, teljes pompával ünnepelték II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapját szombaton Londonban.

A fenséges születésnapi zászlós díszszemlén, a Trooping the Colour ceremónián a derűs időben ezrek éljenezték az uralkodót a brit főváros központjában.

II. Erzsébet valójában április 21-én töltötte be a 82. életévét, de az általában kellemesebb időjárás miatt a hivatalos születésnapi ünnepséget mindig júniusban tartják.

A királynő és férje, a 87 éves Fülöp edinburgh-i herceg nyitott hintón hajtatott a Királyi Lovas Testőrség laktanyájához és vonult el a felsorakozott csapatok előtt. A királynő ezután a hatalmas St James's Park melletti laktanya udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadta több mint 1100 katonája tisztelgését.

A királyi házaspárt lóháton követte két legidősebb gyermekük, Károly trónörökös és Anna hercegnő. Hintóban haladt a nyomukban Károly hitvese, Kamilla a királynő unokáival, a 25 éves Vilmossal és a 23 éves Harryvel.

Később a légierő 55 gépe különböző alakzatokat formálva repült el a Buckhingam-palota felett. A királyi család a palota erkélyéről gyönyörködött a látványosságban.

A parádé nézői között volt Gordon Brown miniszterelnök és felesége, Sarah, valamint a legidősebb európai férfi, a 112 éves Henry Allingham is.

A nyári hivatalos királyi születésnapot VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a XIX. század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget; ez a szokás azóta is megmaradt. A színpompás ceremónia csak ritkán maradt el: a II. világháború éveiben és 1955-ben a vasutassztrájk miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását