2024. április 19. - Emma

Amerika pofára eshet: Irán nem aggódik a közelgő szankciók miatt

Irán olajfinomító kapacitásai folyamatosan bővülnek, az ország nem aggódik az esetleges ENSZ-szankciók miatt - idézte az olajügyi miniszter egyik helyettesét kedden a Mehr iráni hírügynökség. Noha Irán kőolaj-kitermelő ország, benzinszükségletének 30-40 százalékát importból fedezi.
2010. április 27. kedd 12:55 - HírExtra
Ez sebezhetővé teszi az Egyesült Államok és Izrael által szorgalmazott szankciókkal szemben, amelyekkel az iráni atomprogram leállítását akarják kikényszeríteni. Nureddin Sahnazizadeh miniszterhelyettes, a Nemzeti Iráni Olajfinomító és Elosztó Társaság (NIORDC) feje leszögezte, hogy Irán nem fél a szankcióktól.

Az megtorló intézkedések legutóbbi változata nem tartalmaz olyan lépéseket, amelyek közvetlenül korlátoznák a benzinimportot.

Irán az utóbbi évben napi átlag 44 millió liter benzint állított elő. Két éven belül a kapacitás napi 26 millió literrel nőhet. Az átlag már az idén elérheti a napi 52 millió litert, ha az abadani és teheráni finomítók beruházása a tervek szerint haladnak - fejtette ki Sahnazizadeh.

Sahnazizadeh azt is megerősítette, hogy az iráni benzintartalékok egymilliárd literrel nőttek az utóbbi évben.

Maszud Mir Kazemi olajügyi miniszter viccnek nevezte az iráni benzinimport szankcionálására vonatkozó ötleteket a múlt kedden. Szerinte a büntetőintézkedések nemhogy kellemetlen helyzetbe hozták a gazdaságot, de arra ösztönözték Iránt, hogy fejlessze a hazai ipart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását