2024. március 29. - Auguszta

A holokauszt áldozataira emlékeztek

A holokauszt áldozataira emlékeztek vasárnap Nyíregyházán, ahonnan és a város környékéről több mint tizenhétezer zsidót hurcoltak el a második világháború idején.
2008. június 15. vasárnap 14:22 - Hírextra

Az egykori nyíregyházi gettó helyén emelt, fehér, fekete és vörös gránitból készült, az emberek együvé tartozását és baj esetén egymásba kapaszkodásának szükségességét szimbolizáló emlékműnél Sallai József főiskolai docens emlékezett a 64 évvel ezelőtti borzalmakra.

Kiemelte: "a holokausztra mindig emlékeztetni kell, újra és újra meg kell fogalmazni üzenetét, hogy örök mementóként cselekvésre, megelőzésre késztessen minden embert". Hozzátette, hogy "nagy szükség van erre, hiszen a világban ma is előfordulnak idegenellenes pogromok, sírrongálások, és nő a holokauszttagadók száma". Sallai József hangsúlyozta, hogy "a közösség erejére támaszkodva kell fellépni a fajüldözés és az etnikai gyűlölködés minden formája ellen".

A megemlékezés koszorúzással ért véget, az emlékműnél a megyei önkormányzat, a nyíregyházi helyhatóság, az orosi és a rozsrétszőlői részönkormányzat, a fegyveres szervezetek, az MSZP, a Fidesz és a KDNP, a magyar-izraeli baráti társaság, a Nagy Imre Társaság, valamint a roma kisebbségi önkormányzat helyezte el a tisztelet virágait.

Az emlékünnepség után a város izraelita temetőjében gyászistentiszteletet rendeztek, ahol az egyházi szertartást Frőlich Róbert budapesti főrabbi, tábori lelkész tartotta a holokauszt helyi áldozatainak nevét megörökítő emlékfalnál.

Az emlékfalat 1949-ben emelték a második világháború során lebombázott egyik nyíregyházi zsinagóga maradványaiból, s 1953-ig állt az imaház helyén. Akkor - építési terület kisajátítása miatt - áthelyezték a város 1844-ben megnyitott izraelita temetőjébe.

Az emlékfalon az elpusztított 4700 nyíregyházi zsidó lakos neve olvasható, közte 2765 gyermeké.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását