2024. május 13. - Szervác, Imola

A berni döntőről álmodik Németország

Régóta nem emlegették az 1954-es berni döntőt annyit Németországban, mint vasárnap, egy nappal az Ausztria elleni sorsdöntő találkozó előtt.
2008. június 15. vasárnap 20:02 - Hírextra

A különböző nyilatkozatok természetesen mindenekelőtt a magyarok elleni győzelmet emlegették, s felhívták a figyelmet arra, hogy a továbbjutás érdekében ezúttal is az 1954 júliusihoz hasonló elszántságra lenne szükség. S akárcsak 54 évvel ezelőtt Bernben, a németek ezúttal is az eget kémlelik, s már csak babonából is hétfőre a bécsi Ernst Happel stadionban esőben reménykednek.

Huszonnégy órával a Németország számára "mindent vagy semmit" jelentő találkozó előtt - Bern mellett - még egy városról esik hasonlóan sok szó, mégpedig Cordobáról. Arról az argentin városról, ahol Németország az 1978-as világbajnokságon a már kiesett Ausztriától 3-2-es vereséget szenvedett, s búcsúzni kényszerült. A német válogatott akkor a "hivatalban lévő világbajnokként" futott ki a gyepre, ahonnan kilencven perc után megtépázott és megszégyenített csapatként távozott. Ezért hangsúlyozta vasárnap szinte az összes kommentár, hogy harminc év elteltével Cordoba nem ismétlődhet meg, s Németországnak hétfőn "bosszút kell állnia" az akkor történtekért.

A németek "Cordoba-komplexusára" utal, hogy az egyik legtekintélyesebb berlini újság az akkori argentin mérkőzés egyik legfőbb német áldozatát, s osztrák főhősét, az egykori világhírű kapust, Sepp Maiert és hasonlóan világhírű osztrák csatárát - a második és a győztes gólt szerző - Hans Kranklt szólaltatta meg. S eközben arra emlékeztetett: az Ausztriától 47 év után elszenvedett első vereséget követően Sepp Maier hosszú ideig pszichológushoz járt, Hans Krankl ezzel szemben azonnal a Barcelonához igazolt. A vasárnapi interjúban az egykori osztrák csodacsatár azt jövendölte, hogy Ausztria ismét 3-2-es győzelmet arat, s hétfő estétől a németek már nem a cordobai, hanem a bécsi "szégyenről" fognak beszélni. Ezzel szemben Maier arra esküdött, hogy az osztrák főváros nem lesz második Cordoba, s természetesen a németek jutnak tovább.

Értesülések szerint egyébként a németek meglehetős szorongással és még nagyobb elszántsággal készülnek. S a korábbiaknál keményebb és elszántabb a válogatott edzője, Joachim Löw is, aki - mint nyilatkozta - hátra lévő pályafutása során soha többet nem szeretne még egy olyan kudarcot átélni, amelyet számára - s a csapat számára - a horvátok ellen elszenvedett vereség jelentett. Löw - s az egész ország - bízik a továbbjutásban, a szaksajtó ugyanakkor úgy értékelte: ha a németek nem képesek legalább egy - már továbbjutást jelentő - döntetlent kiharcolni, nem is érdemelnek többet Cordobánál.

Mindenesetre a csapatnak a hírek szerint mintegy 30 ezer német szurkoló drukkol Bécsben, továbbá Angela Merkel kancellár és hat minisztere. Mindennek kapcsán az egyik vasárnapi lap azért imádkozott, hogy a hétfői mérkőzés után a kormánynak ne kelljen "kihelyezett válságülést" tartania.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását