2024. május 13. - Szervác, Imola

Változtatni kell a rendszeren

Pettkó András (MDF) arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül a jelenlegi rendszert, és tegye lehetővé, hogy a vállalkozások elektronikusan is bejelenthessék a TEÁOR számokat.
2008. június 14. szombat 16:02 - Hírextra

Az ellenzéki képviselő szombaton az MTI-nek elmondta, üdvözlik, hogy a kormány újabb fél év haladékot adott a vállalkozásoknak a TEÁOR számok (a tevékenységi körök egységes ágazati osztályozási rendszere) bejelentésére, hiszen ha az eredeti határidő marad, óriási káosz alakult volna ki az okmányirodákban.

A kötelezettségnek ugyanis mindeddig nagyon kevesen tettek eleget, a több százezer hazai vállalkozásnak csupán a töredéke végezte el a bejelentést, amelyre jelenleg csak személyesen van lehetőség - tette hozzá.

Hangsúlyozta, az MDF szerint nem szabad újabb fél évig tétlenül várni a tömeges bejelentésekre, hiszen jól látható, hogy nem a határidővel, hanem az eljárás nehézségével van a legfőbb probléma. Az MDF ezért arra kéri a kormányt, hogy a hivatalok decemberi túlterheltségének elkerülése érdekében vizsgálja felül a jelenlegi rendszert, és bővítse ki az elektronikus ügyintézés - APEH, ügyfélkapu - lehetőségével.

Pettkó András úgy látja: a XXI. században, amikor a kötelező elektronikus bevallás elkészítéséhez már szinte mindenki az adóhatóság honlapját és az ügyfélkaput használja, megengedhetetlen, hogy csak személyesen az okmányirodákban lehessen megtenni a bejelentést. Álláspontja szerint néhány nap alatt el lehetne végezni a szükséges informatikai módosításokat.

2008 január elsejétől TEÁOR '08 néven a korábbinál részletesebbé vált a nyilvántartásban szereplő gazdasági szervezetek besorolása. A cégek január elsejétől már az új besorolást kötelesek használni, de a cégbíróságon az eredeti határidő szerint ezt június 30-ig kellett bejelenteniük. Ezt a határidőt tolta ki fél évvel a kormány.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását