2024. május 2. - Zsigmond

Színes programok az Óbudai Nyáron

Ma, június 13-án indul az Óbudai Nyár programsorozata, melynek kínálata az elmúlt évek alatt megszokottnál is színesebb lesz az idén. Köszönhető ez annak a változásnak is, hogy az önkormányzat a Sziget Szervezőirodát kérte fel az esemény megrendezésére.
2008. június 13. péntek 16:09 - Pálfi Rita
Lassan már két hete már hivatalosan is beköszöntött a nyár ezen a féltekén.  Az Óbudai Nyárra még egy picit várni kell, hiszen pénteken, június 13-án kezdődik a már nyolc éves múltra visszatekintő rendezvény sorozat. Idén minden eddiginél színesebb programokkal a dumaszínháztól, a filmvetítéseken át komoly- és könnyűzenei koncerteken keresztül, színházi előadásokkal és gasztronómiai élményekkel fűszerezhetjük meg az év legforróbb hónapjait, tölthetjük el érdekesen szabadidőnket Budapest harmadik kerületében.

Ki gondolta volna még 2000-ben, amikor megszületett az Óbudai Nyár programsorozat, hogy az akkor még nem túl felhőtlennek tűnő Sziget-Óbudai önkormányzat viszony az évek során átalakul, és már közösen szervezik a kerület fontos kulturális rendezvénysorozatát. Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda ügyvezetője elmondta: igyekeznek eleget tenni a felkérésnek, és ha lehet még jobb, színvonalasabb, a fiatalokra is odafigyelő programot fognak összeállítani.



Ezen a téren már a „programfüzet” is rengeteg csemegével kecsegtet bennünket. Június 13-án a KoncArt elnevezésű sorozattal kezdődik (A kutya vacsorája zenekar koncertjével) az Óbudai Nyár, ami az idei év újdonsága. A Zichy-kastélyba látogatók péntek esténként a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő stand-up comedy (tudják, amikor kiáll valaki egyedül a színpadra, és vicceseket mond) jeles képviselői nyitják az estét, majd olyan népszerű magyar zenekarok szórakoztatják az odalátogatókat, mint a Kaukázus, a Kiscsillag, a Kistehén Tánczenekar vagy a Sziámi.

Koncerteket kínálnak a Fő téri esték is. Ez a sorozat szombatra kínál óbudai kulturális programot, holnap (14-én) az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar koncertje adja meg a „kezdőhangot”, de a nyár folyamán fellép többek között a Szilvásy Gipsy Folk Band és a Benkó Dixiland Band is, de lesz olyan este, amikor operettel várják a nézőket.

A kulturális rendezvénysorozatoknak elmaradhatatlan elemei a film és a színház, ezekből is lesz mit nézni. A Fő téren, és Békáson a Csobánka téren is 6-6 alkalommal hódolhatnak szenvedélyüknek a hetedik művészet rajongói a Kert Mozi nyújtotta lehetőségek keretein belül. Az Óbudai önkormányzat honlapján szavazással befolyásolhatták a moziműsort. (A KoncArt, a Fő téri esték és a kertmozi programjai ingyenesek.)

De a színház szerelmesei sem maradnak program nélkül. Az Aquincumi Múzeum kertjében többször is előadják Arisztophanész méltán híres Lüszisztraté című darabját, modern feldolgozásban (Arany János és Devecseri Gábor fordításának felhasználásával mai színpadra Szepes Erika ültette az eredeti szöveget). A mű arról szól, hogy az athéni és a spártai asszonyok megtagadják férjeiktől a szerelmet, ezzel kívánva kicsikarni belőlük a vágyott békét. A néhol sikamlós, azonban ma is aktuális témát feldolgozó komédiát Papp János rendezésében tekinthetik meg a nézők, a zenei aláfestést a Trigonon együttes biztosítja. Az Óbudai Társaskör kertjében D.L. Coburn Kopogós römi című tragikomédiáját tekinthetik meg, míg Békásmegyeren Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak történetén szórakozhatnak az odalátogatók.

Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára

A régi, nagyhírű és az új óbudai éttermek a Krúdy évfordulóhoz is kapcsolodva sok zenével és gasztronómiai élvezeteket kínálva csalogatják a vendégeket. A Symbol Budapest július 10-én egy egész napra az események középpontjába kerül. Az Óbudai Nyár alkalmából összeállított kulturális étlapjukon szerepel beszélgetés futball-legendákkal, de a magyar kultúra jövőjéről is értekeznek majd, ahogy lesz kabaré, operett és zongora előadás is, számtalan más színes programmal.



Ahogy a rendezvénysorozatról szóló pénteki sajtótájékoztatón az eddigi főszervező, Merényi Judit is figyelmeztetett: ne felejtsük el az új elemek mellett a régi értékeket. Szó volt már könnyűzenéről a Zichy kastélyban, és egy szélesebb zenei palettáról a Fő téren, azonban ne felejtsük el, hogy az Óbudai Társaskör, a Kiscelli Múzeum, a Péter és Pál Főplébánia Templom is kínál a nyár folyamán rengeteg zenei élményt. Például a múzeum kertjében az idén negyvenöt éves Liszt Ferenc Kamarazenekar különböző hangversenyek győztes fiataljaival közösen ad majd koncerteket. Az Óbudai Nyár augusztus 30-án Békásmegyeren, a Csobánka téren zárul, ahol egész nap gyermek- és sportprogramok, koncertek (fellép a Kaláka, az Irie Maffia és a Pannonia Allstars Ska Ochestra) várják majd a közönséget.

Az www.obudainyar.hu oldalon találhatnak további információt a rendezvénysorozatról, és hogy miért érdemes a túrós csuszán túl is kijönni Óbudára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását