2023. december 3. - Ferenc, Olívia

Kolozsvár új arculatot kaphat

Egy-két hónap múlva rajtolhat a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport restaurálása, miután a helyi polgármesteri hivatal megszerezte a felújításhoz szükséges valamennyi engedélyt - adta hírül pénteken a kolozsvári Szabadság című napilap.
2008. június 13. péntek 16:06 - Hírextra

Boros János kolozsvári alpolgármester a lapnak elmondta: a polgármesteri hivatal megkapta az utolsó jóváhagyást is, amire még szüksége volt a közbeszerzési eljárás meghirdetése előtt. A város vezetőségének e pályázat nyomán kell kiválasztania majd azt a céget, amely elvégzi a restaurálási munkálatokat.

A kolozsvári Utilitas Kft. által készített megvalósíthatósági és kivitelezési terv szerint a szoborcsoport felújítása 4,2 millió lejbe (csaknem 350 millió forint) kerül. A költségeket a román és a magyar kormánnyal együtt a kolozsvári önkormányzat fedezi.

A műemlék felújításáról a korábbi magyar-román együttes kormányüléseken született megállapodás. A felek vállalták, hogy közös anyagi erőfeszítéssel teszik rendbe a Fadrusz János által készített, és 1902-ben Kolozsvár főterén felállított műalkotást. A magyar kormány reméli, hogy a szoborcsoport már az év végéig visszanyeri egykori pompáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását